top of page

Πρόβλημα: Αλλεργίες από ακάρεα οικιακής σκόνης

Λύση: Βιοκαθαρισμός στρωμάτων - χαλιών - καναπέδων

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:

   Το άκαρι είναι μικρό αρθρόποδο και ταξινομείται μαζί με το τσιμπούρι στα ακάρεα. Είναι το πιο ποικιλόμορφο από τα αραχνοειδή και ενώ το τσιμπούρι φαίνεται εύκολα, ένα άκαρι γίνεται δύσκολα ορατό με το ανθρώπινο μάτι καθώς έχει μέγεθος μικρότερο, συνήθως, από ένα χιλιοστό του μέτρου. Μερικά είδη μπορούν να φτάσουν τα 20 χιλιοστά και άλλα, με μέγεθος μόλις 0,08 του χιλιοστόμετρου. 

   Τα ακάρεα βρίσκονται σχεδόν παντού στη βιόσφαιρα του πλανήτη μας, σε βάθος ακόμη και ως 10 μέτρα μέσα σε έδαφος με ανόργανα υλικά, σε πολικές ή τροπικές περιοχές και ερήμους, σε κρύες ή θερμές πηγές, σε θαλάσσια βάθη ως και 5.000 μέτρα.

   Είναι λοιπόν "αόρατα", δεν δίνουν σημεία της παρουσίας τους, δεν γίνονται αισθητά, δεν πετάνε και δεν τσιμπάνε. Κι όμως, τα ακάρεα της σκόνης, αυτά τα τόσο πολυπληθή παράσιτα με μέγεθος μόλις ένα τρίτο του χιλιοστού, ευθύνονται για μεγάλο αριθμό αλλεργικών αντιδράσεων.

   Αγαπημένη τους τροφή, τα νεκρά κυτταρά σας. Αγαπημένη τους κατοικία, το σπίτι σας. Υπάρχουν διάφορα είδη ακάρεων, όμως αυτά που προκαλούν τις περισσότερες αλλεργίες είναι τα λεγόμενα δερματοφαγοειδή. Όπως αποκαλύπτει και η λέξη, είναι παράσιτα που τρέφονται από την πιτυρίδα του ανθρώπου (νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας που πέφτουν καθημερινά από το σώμα), έχουν ανάγκη τη θερμότητα του ανθρώπινου σώματος και επιζητούν την υγρασία, καθώς το σώμα τους αποτελείται κατά 75-80% από νερό. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι χτίζουν τις αποικίες τους μέσα στους τέσσερις τοίχους, φωλιάζοντας κατά προτίμηση στα στρώματα (ο αριθμός τους σε ένα στρώμα 5ετίας μπορεί να είναι από 5.000 έως 15.000 ακάρεα ανά τετραγωνικό εκατοστό!), τα σκεπάσματα, τους καναπέδες, τα χαλιά, τις μοκέτες, τα έπιπλα και τις κουρτίνες, ενώ τα πιο προσφιλή σημεία για να αφήσουν τα περιττώματά τους είναι τα κρεβάτια, οι ταπετσαρίες και τα χαλιά. 

   Τα περιττώματα των ακάρεων είναι πολύ αλλεργιογονικά, και  αποτελούν τη ΝΟΥΜΕΡΟ 1 αιτία αλλεργικών αντιδράσεων για το αναπνευστικό σύστημα. Πράγματι, παρότι πολλά ακάρεα σκόνης πεθαίνουν κατά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, πρόσθετα αλλεργιογόνα απελευθερώνονται από την αποσύνθεση του σώματός τους. 

   Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των ακάρεων είναι τόσο αυξημένος μέσα στα σπίτια που τα καθιστά πιο μολυσμένα από τους δρόμους και πιο αλλεργιογόνα από τα ανθισμένα λιβάδια.

 

   Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος και είναι πολύ συχνότερο όταν η θερμοκρασία αρχίζει να μειώνεται. Ωστόσο, αυτό που μοιάζει με κρυολόγημα, θα μπορούσε επίσης να είναι αποτέλεσμα μιας αλλεργίας στα ακάρεα της σκόνης. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικά συμπτώματα, αναλόγως τους βλεννογόνους που θα προσβάλει. Έτσι λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει ρινική συμφόρηση και συχνά φτερνίσματα στην περίπτωση ρινίτιδας, σακούλες στα κάτω βλέφαρα στην περίπτωση φλεβικής συμφόρησης στην περιοχή των ματιών, ανεξέλεγκτη δακρύρροια και φωτοευαισθησία στην περίπτωση επιπεφυκίτιδας ή βήχα, βάρος στο θώρακα και δύσπνοια στην περίπτωση βρογχικού άσθματος. Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως το διάστημα ανάμεσα στο τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου, αφού τα ακάρεα αγαπούν ιδιαίτερα τον συνδυασμό ζέστης και υγρασίας.

 

   Η κυκλοφορία του αέρα από τα θερμαντικά σώματα, επάγει την ανάμειξη των αλλεργιογόνων αυτών με την οικιακή σκόνη, που αποτελεί αυξημένη επιβάρυνση για όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Και η εποχή που βρίσκονται στα… φόρτε τους, το διάστημα μετά το καλοκαίρι. Το ίδιο διάστημα όμως που κι εσείς επιστρέφετε από τις διακοπές και φοράτε τα γάντια για μία καλή γενική καθαριότητα. 

 

   Πολλαπλασιάζονται ακόμη περισσότερο στα σπίτια όπου ζουν κατοικίδια ζώα, αφού τα νεκρά κύτταρα στο τρίχωμά τους αποτελούν την ύψιστη πηγή τροφής για αυτά.  

 

(Αφροδίτης Ραυτοπούλου http://www.addiction.com.gr/default.aspx)

(Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ερευνών Αλλεργίας ECARF http://www.ecarf.org/gr/home.html) 

 

 

Δείτε λοιπόν πώς μπορείτε να ξεφορτωθείτε αυτούς τους μικροσκοπικούς ανεπιθύμητους επισκέπτες που έχουν καταλήξει να κοιμούνται στο… κρεβάτι σας!

Please reload

bottom of page