top of page

Καταπολέμηση ξυλοφάγων εντόμων

Σαράκια - Τερμίτες

 

ΣΑΡΑΚΙΑ

   Με το όνομα σαράκι αποκαλούμε συνήθως μια ομάδα ξυλοφάγων εντόμων. Είναι παρασιτικά έντομα, πραγματική απειλή, γιατί εκτός από τις ζημίες που προκαλούν στη φύση, αποτελούν και το σπουδαιότερο εχθρό των κατεργασμένων ξύλων.

   Τα έντομα τρέφονται με όλο το υλικό του ξύλου. Τα έντομα εμφανίζονται στην αρχή της ζωής τους με τη μορφή των αυγών στην συνέχεια γίνονται προνύμφες μετατρέπονται σε νύμφες και ολοκληρώνονται αργότερα σε τέλεια έντομα. Μέσα στο ξύλο, η προνύμφη του εντόμου ζει από 1 έως 5 χρόνια. Το στάδιο αυτό είναι πιο καταστρεπτικό για το ξύλο γιατί το έντομο αρχίζει τη διάνοιξη οπών και στοών μέσα σ’ αυτό.

Κοινό Σαράκι (Σαράκι των επίπλων)

 

   Είναι το πιο κοινό έντομο στη χώρα μας (επιστημονικό όνομα: Anobium punctatum). Αυτό το μικρό κυλινδρικό σκαθάρι, μήκους 4 έως 6 mm, είναι κόκκινο καφέ και φέρει σκασίματα στην πλάτη σε επιμήκης γραμμές. Τα τρία τελευταία τμήματα των κεραιών του είναι μακρύτερα από τα υπόλοιπα άλλα. Η νύμφη είναι κρεμ-άσπρη με σκούρες καφέ σιαγώνες και έχει μια διπλοσειρά από αγκάθια στην πλάτη. Το κοινό σαράκι έχει δύο σκληρά εξωτερικά φτερά.

   Τα ενήλικα σκαθάρια ξεπροβάλουν την άνοιξη ζευγαρώνουν και αμέσως εναποθέτουν τα αυγά τους. Το θηλυκό ροκανίζει ένα μικρό πόσο ξύλου για τον υπολογισμό της περιεκτικότητας του αμύλου και της υγρασίας και δεν εναποθέτει τα αυγά αν το άμυλο είναι μικρότερο του 3%.Εναποθέτουν τα αυγά τους μέσα στους πόρους στο μαλακό μέρος του ξύλου. Τα περισσότερα είδη γεννούν περίπου 50 αυγά.

   Το κοινό σαράκι προσβάλλει έπιπλα, έργα τέχνης, ταβάνια, σκεπές και πατώματα. Οι τρύπες εξόδου του τέλειου εντόμου είναι κυκλικές με διάμετρο περίπου 1,5mm και έχουν διαγνωστική αξία. Οι ζημίες των σαρακιών μπορούν να αναγνωριστούν από τις μικρές στρογγυλές τρύπες που εμφανίζονται στα ξύλινα πατώματα, τα έπιπλα, τα ξύλινα, διακοσμητικά και άλλες επιφάνειες όπως επίσης και από την παρουσία της λεπτής σκόνης (πούδρα) που πέφτει από τις τρύπες εισόδου και συσσωρεύεται σε μικρούς σωρούς.

 

ΤΕΡΜΙΤΕΣ

 

   Οι τερμίτες θεωρούνται ως τα πιο καταστροφικά παράσιτα έντομα στον κόσμο. Πολλά κτίρια και κατασκευές καταστρέφονται από αυτά τα παράσιτα κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα, πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος. Οι τερμίτες είναι ένα είδος εντόμων όπου καταναλώνουν ξύλο και διαφορά άλλα υλικά που περιέχουν κυτταρίνη. Αν και κάποιες κτηριακές κατασκευές είναι περισσότερο ευπρόσβλητες σε επιθέσεις τερμιτών, κάθε οικία είναι ευάλωτη σε πιθανή εισβολή τερμιτών. Αρκετοί ιδιοκτήτες οικιών ανησυχούν για ενδεχόμενη πυρκαγιά ή πλημμύρα, όμως στην πραγματικότητα, οι ζημιές από τους τερμίτες είναι περισσότερο συνηθισμένες.

   Με την πάροδο του χρόνου, οι ζημιές από τους τερμίτες μπορεί να εξελιχθούν σε σημαντικές καταστροφές. Οι ζημιές από τους τερμίτες όπου στην ουσία αποδυναμώνουν το ξύλο, ίσως να επιφέρουν πολυέξοδες επισκευές ή ακόμα και δομικές καταστροφές των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Ενδείξεις παρουσίας τερμίτων στον χώρο σας

  • Οι εργάτες τερμίτες καθώς καταναλώνουν το ξύλο, κατασκευάζουν κυψελοειδή σαν κερύθρες γαλαρίες που είναι παράλληλες με τις αυλακώσεις του ξύλου. Συχνά η ζημία είναι μεγαλύτερη από ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως, εξαιτίας του κρυφού τρόπου ζωής των τερμιτών και της κατανάλωσης του ξύλου από το εσωτερικό του ξύλου προς τον εξωτερικό φλοιό, (όπου φαίνεται ανέπαφο από προσβολή).Γενικά προς το τέλος του χειμώνα / αρχές της άνοιξης δραστηριοποιούνται οι φτερωτοί αναπαραγωγικοί τερμίτες και κάνουν μικρές πτήσεις προς περιοχές με ζωηρό φώς. Αυτά τα σημεία με τον έντονο φωτισμό ίσως είναι τα παράθυρα της οικίας. Σε αυτά λοιπόν τα σημεία αποβάλλουν τις πτέρυγες τους αποκόπτοντάς τες, αφήνοντας έτσι ορατές ενδείξεις της παρουσίας των τερμιτών.

  • Πως ξεχωρίζουμε τους τερμίτες απο τα μυρμήγκια

   Πολλοί είναι αυτοί που δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τους τερμίτες από τα μυρμήγκια αφού με μια πρώτη ματιά μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους. Εντούτοις όμως αν κοιτάξουμε και τα δύο έντομα λίγο πιο προσεκτικά θα διακρίνουμε τρείς βασικές διαφορές :

  1. Oι κεραίες των τερμιτών δεν έχουν κλίση σε αντίθεση με των μυρμηγκιών.

  2. Οι φτερούγες των τερμιτών έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος ενώ των μυρμηγκιών όχι.

  3. Ο θώρακας των μυρμηγκιών λίγο πριν το κεφάλι παρουσιάζει μια στένωση σαν δαχτυλίδι ενώ των τερμιτών όχι.

Please reload

bottom of page