top of page

Κατσαρίδες

Αν βρείτε μία στο σπίτι σας πιθανότατα θα ανήκει σε ένα από τα ακόλουθα τρία είδη: τη γερμανική - Blattela germanika, την ανατολική - Blatta orinetalis, ή την αμερικανική - Periplaneta americana. 

Και τα τρία είδη είναι έντομα με σχήμα ωοειδές και σώμα αρκετά πεπλατυσμένο, κάτι που τους επιτρέπει να κρύβονται σε οποιαδήποτε μικρή σχισμή. Έχουν έξι μακριά, ακανθωτά πόδια που τους επιτρέπουν να τρέχουν γρήγορα σε σχεδόν όλες τις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένου και του ταβανιού.

  • Κυκλος ζωης

Τα έντομα αυτά αναπαράγονται με μεγάλη ταχύτητα, όλο το χρόνο. Το θηλυκό μεταφέρει τα αυγά του σε ένα είδος μάρσιπου που ονομάζεται ωοθήκη και κάθε μια περιλαμβάνει 12 με 50 μακρουλά, λεπτά αυγά. Οι νύμφες βγαίνουν από τα αυγά και γίνονται ενήλικες κατσαρίδες. 

Μια γερμανική κατσαρίδα και οι απόγονοί της μπορούν να φέρουν στον κόσμο 300.000 νέες κατσαρίδες σε ένα χρόνο. 

Μια αμερικανική κατσαρίδα και οι απόγονοί της μπορούν να φέρουν στον κόσμο 800 νέες κατσαρίδες σε ένα χρόνο.

  • Ασθένειες

Άσθμα - Δεύτερη αιτία άσθματος μετά τα ακάρεα

Enterobacter aerogenes - γαστρεντερίτιδα, μόλυνση πληγών

Escherichia coli - διάροια, μόλυνση πληγών

Klebsiella pneumonia – πνευμονία

Salmonela spp. - γαστρεντερίτιδα

Sighella disenteriae - δυσεντερία

Yersinia pestis - πανούκλα

Aspergillus spp. - ωτομύκωση, βρογχομύκωση

Η παρουσία κατσαρίδας σχετίζεται άμεσα με την παρουσία ηπατίτιδας (Α και Β). Η μετάδοση γίνεται μηχανικά

Ποντίκια

Τρία είναι τα κυριότερα είδη που συναντάμε στην Ελλάδα ο οικιακός ποντικός - Mus musculus, ο αρουραίος των πλοίων και των δένδρων - Rattus rattus και ο νορβηγικός αρουραίος ή αρουραίος των υπονόμων - Rattus norvegicus.

Στα σημεία που τρέφεται συχνά αφήνει τα περιττώματα του. Καταναλώνει το 10 – 15 % του βάρους του καθημερινά σε τροφή, ενώ σε συνθήκες έλλειψης τροφής παρουσιάζει κανιβαλισμό. Είναι εξαιρετικά καλοί αναρριχητές ακόμη και σε όχι ιδιαίτερα τραχύ τοίχο, αν χρειαστεί κολυμπούν, πηδούν μέχρι 30cm, ή πέφτουν από 2,5 μέτρα χωρίς να τραυματιστούν. 

  • Κυκλος ζωης

Ζει έως 2 χρόνια. Έχει βάρος 12 με 27 gr και μέγεθος 6 –με 9 cm χωρίς την ουρά. Σε ευνοϊκές συνθήκες που δεν είναι σπάνιες εντός των σπιτιών, μπορεί να αναπαράγεται όλο το χρόνο. Έτσι ένα θηλυκό έχει κατά μέσο όρο, 7 κυοφορίες σε ένα χρόνο, ενώ μπορεί να γεννήσει 3 –με 12 μικρά, δηλαδή γύρω στα 84 μικρά σε 1 χρόνο.

  • Ασθένειες

Πανώλη

Τυφοειδής πυρετός (Rickettsia mooseri)

Τριχινέλλωση (Trichinellaspiralis)

Σαλμονέλλωση (Salm. typhimurium)

Λεπτοσπείρωση ή νόσος του Weil (L. icterohaemorrahagiae)

«Ποντικοπυρετός» (Rat‐bite‐fever) (Spirillumminus & Streptobacillus moniliformis) Ασθένεια από δάγκωμα ποντικού  

Κοριός

Ανήκει στα Ημίπτερα και ο πιο συνηθισμένος είναι ο Cimex lectularius. Και τα δύο γένη (Αρσενικά - Θηλυκά) είναι αιμομυζητικά και τσιμπάνεκατά τη διάρκεια της νύχτας για 5 έως 12 λεπτά. Μετά επιστρέφουν σε σκοτεινές θέσεις όπου και φωλιάζουν στην κρυψώνα τους. Ελκύονται από τη ζέστη, το CO2 και την οσμή που παράγει ο ιδρώτας. Πριν το τρύπημά τους εκκρίνουν αναισθητικό γι αυτό και το θύμα δεν νοιώθει τίποτα, παρά μόνο το πρωί που ξυπνάει. Συνήθως τρέφεται κάθε 7 με 10 μέρες.

  • Κύκλος ζωής

Τα ενήλικα θηλυκά συνήθως αποθέτουν 1-5 αυγά την ημέρα με μία περίοδο επώασης περίπου 10 ημερών σε θερμές συνθήκες. Ένα τυπικό θηλυκό θα θέσει μέχρι και 500 αυγά στη διάρκεια της ζωής του. Οι κοριοί έχουν την ικανότητα να περιέρχονται σε διάπαυση – μια κατάσταση λήθαργου διάρκειας έως της έτους ή και περισσότερο – εάν η πηγή τροφής της έχει αφαιρεθεί. Εάν ένα δωμάτιο στο οποίο εντοπίστηκαν κοριοί μείνει κενό για ένα διάστημα τότε οι υπάρχοντες κοριοί η θα πέσουν σε λήθαργο η θα μεταναστεύσουν αλλού (σε άλλα δωμάτια) λόγο έλλειψης τροφής.

  • Ασθένειες

Μεταφέρουν 27 παθογόνους οργανισμούς που σχετίζονται με τον άνθρωπο

Αναφυλαξία, αλλεργική αντίδραση Το «τσίμπημα» δεν είναι εμφανές, αλλά ο σίελος (saliva) προκαλεί το σύμπτωμα

Αντίδραση υπερευαισθησίας

Άσθμα

Νευρική διαταραχή (jumpiness, post traumatic stress disorder, παραισθησιακή παρασίτωση), 

Αϋπνία

Αλλεργική αντίδραση

Μόλυνση των πληγών

Ψύλλος

Οι ψύλλοι είναι εξωτερικά παράσιτα, ανήκουν στα Shiphanoptera και μηζούν αίμα από θηλαστικά και πουλιά. Μερικά καλά γνωστά είδη ψύλλων περιλαμβάνουν: Ψύλλος γατών - Felis Ctenocephalides, Ψύλλος σκυλιών - Canis Ctenocephalides, Βόρειος ψύλλος αρουραίων - Fasciatus Nosopsyllus, Ασιατικός ψύλλος αρουραίων - Cheopis Xenopsylla, Ψύλλος του ανθρώπου - Pulex irritans. Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των ψύλλων μόνο το 5% αυτών ζουν πάνω στο σκύλο ή τη γάτα σας. Το άλλο 95% των ψύλλων ζουν στο σπίτι ή την αυλή σας. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να απαλλαγούμε από τους ψύλλους στο σπίτι σας και το ζώο σας την ίδια στιγμή. 

  • Κύκλος ζωής

Η ολοκλήρωση του κύκλου ζωής από το αυγό στον ενήλικο ποικίλλει από δύο εβδομάδες σε οκτώ μήνες ανάλογα με τη θερμοκρασία, υγρασία, τρόφιμα, και είδη. Κανονικά μετά από ένα γεύμα αίματος, ο θηλυκός ψύλλος βάζει περίπου 15 στα αυγά ανά ημέρα - μέχρι 600 στη διάρκεια ζωής του - συνήθως στον οικοδεσπότη (σκυλιά, γάτες, αρουραίοι, κουνέλια, ποντίκια, σκίουροι, chipmunks, ρακούν, opossums, αλεπούδες, κοτόπουλα, άνθρωποι, κ.λπ....).

  • Ασθένειες

Πανώλη 

Ενδημικό τύφο 

Μελιταίο πυρετό. Τα περιττώματά τους μεταφέρουν μολύσματα και παραμένουν μολυσματικά περισσότερο από έναν χρόνο. 

Κεστοειδείς σκώληκες

Lasioderma serricorne

Έντομα Αποθηκών

Σκαθάρι του καπνού και των τσιγάρων έντομο αποθηκών. Προσβάλει κατά κύριο λόγω τον αποθηκεμένο καπνό, τσιγάρα, ξηρά φρούτα, γλυκίσματα, μπισκότα, γουναρικά, υφάσματα.
Το τέλειο έντομο έχει μήκος σώματος περί τα 3 mm. Τα έλυτρά του είναι λεία και έχουν χρώμα ερυθροκάστανο.
Οι προνύμφες έχουν λευκό χρωματισμό, είναι κοντόχοντρες, κυρτές με καστανή κεφαλή και τρία ζευγάρια πόδια. Φέρουν σε όλο το σώμα τους ωχρόλευκες λεπτές τρίχες και το τελικό μήκος τους φθάνει περίπου τα 5 mm.
Το θηλυκό έντομο γεννάει 45-120 αυγά και ο κύριος όγκος εναποτίθεται τις πρώτες 10 ημέρες από την εξόδων τελείων εντομών.

Ephestia kuehniella

Έντομα Αποθηκών

Προκαλεί ζημιά κυρίως σε αλευρόμυλους ή σε αποθήκες αλεύρων. Μπορεί να κάνει ζημιά και σε σπόρους.
Το τέλειο έντομο:
Τα μπροστινά φτερά που έχουν άνοιγμα γύρο στα 22 mm έχουν χρώμα γκρίζο σατινέ με 3 μαύρες εγκάρσιες κυματοειδείς γραμμές. Τα πίσω φτερά είναι υπόλευκα ή ανοιχτότεφρα και ελαφρώς κροσσωτά.
Αυγό:
Υπόλευκο, ελλειψοειδές με κοκκώδη επιφάνεια.
Προνύμφη:
Έχει μήκος σε πλήρη ανάπτυξη περί τα 22 mm και χρώμα υπόλευκο ή ελαφρώς ρόδινο
Γεωγραφική κατανομή:
Απαντάται στις εύκρατες χώρες.

Plodia interpunctella

Έντομα Αποθηκών

Έντομο πολυφάγο, μπορεί να προσβάλλει σπόρους, κακάο, γλυκίσματα, προϊόντα αμύλου, σοκολάτες.
Ενήλικο:
Το ενήλικο έντομο έχει μήκος περί τα10 mmκαι άνοιγμα φτερών 15-20 mm. Τα μπροστινά κατά του ήμισυ έχουν χρώμα καστανέρυθρο με δύο εγκάρσιες μαύρες γραμμώσεις ενώ το υπόλοιπο ή μίση είναι αργυρόλευκο. Τα πίσω φτερά είναι αργυρόλευκα και ελαφρώς κροσσωτά. Κεφαλή και θώρακας καστανέρυθρα.
Αυγό:
Υπόλευκο ελλειψοειδές με ανώμαλη ελαφρώς επιφάνεια.
Προνύμφη:
Οι προνύμφες του εντόμου των πρώτων σταδίων έχουν χρώμα υπόλευκο ενώ αργότερα γίνεται υπό ρόδινο.
Γεωγραφική κατανομή:
Το έντομο απαντάται σε όλες τις χώρες με εύκρατο ή τροπικό κλίμα.

Ephestia elutella

Έντομα Αποθηκών

Προσβάλει αποξηραμένα φρούτα όπως σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες, σπόρους κακάο καθώς και αμυλούχες τροφές και ζωοτροφές.
Τον Αύγουστο, τα ενήλικα τής 1ης γενιάς ωοτοκούν στα αλώνια όπου τα σύκα είναι απλωμένα για ξήρανση και η ανάπτυξη του εντόμου μπορεί να συνεχισθεί και μέσα στην αποθήκη όπου θα μεταφερθούν τα ξηρά σύκα.
Έχει 3-4 γενιές το έτος αλλά ο αριθμός αυτός εξαρτάται οπωσδήποτε και από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή

Sitotroga cerealella

Έντομα Αποθηκών

Το τέλειο έντομο έχει άνοιγμα φτερών γύρου στα19 mm. Τα μπροστινά είναι στενόμακρα και κροσσωτά με χρωματισμό ανοιχτό κιτρινότεφρο, ενώ τα πίσω είναι επίσης κροσσωτά αλλά τεφρού χρώματος.
Το έντομο γεννάει τα αυγά σε υποθηκευμένους σπόρους σιτηρών όταν αυτοί βρίσκονται “χύμα”, ή στην επιφάνεια των σακών όταν το προϊόν είναι υποθηκευμένο.
Οι νεαρές προνύμφες μπαίνουν μέσα στους σπόρους, τρέφονται στο εσωτερικό τους και νυμφεύονται εκεί. Είναι τα μόνα από τα λεπιδόπτερα υποθηκευμένων προϊόντων που το προνυμφικό και νυμφικό στάδιό τους ολοκληρώνεται αποκλειστικά και μόνο στο εσωτερικό τον σπόρων

 

Tenebroides mauritanicus

Έντομα Αποθηκών

Κοσμοπολίτικο έντομο το οποίου τόσο τα τέλεια έντομα όσο και οι προνύμφες προσβάλλουν σπόρους και κυρίως ρύζι, κόκκους σε σπόρους, καπνό υποθηκευμένο, σοκολάτες, αφυδατωμένα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά.
Αναφέρεται ότι οι προνύμφες πολλές φορές ορύσσουν στοές σε ξύλινα δοκάρια ή βαρέλια που υπάρχουν σε μύλους, και νυμφώνουνται μέσα σε αυτά. Τα τέλεια έντομα και οι προνύμφες είναι πολύ ανθεκτικά στο κρύο και μπορούν να επιζήσουν για αρκετές εβδομάδες σε θερμοκρασίες 9 βαθμούς C

Liposcelis bostrychophila

Έντομα Αποθηκών

Λόγω του μικρού μεγέθους του και του χρώματος του, πολλοί το μπερδεύουν με το acarus siro, αλλά σε αντίθεση με αυτό έχει τρία ζεύγη ποδιών.
Είναι έντομο που ανήκει στην οικογένεια psocoptera, πολύ μικρό σε μέγεθος με το μήκος του να κυμαίνεται από 0,5-1 χιλ. και έχει χρώμα έως ελαφρώς καστανό σε ορισμένες περιπτώσεις, το Liposcelis εύκολα κανείς μπορεί να το διαχωρίσει διότι κινείται πολύ γρήγορα ενώ το acarus siro είναι βραδυκίνητο.
Είναι έντομο που ζει μέχρι και 53 εβδομάδες και το θηλυκό γεννά 3-4 αυγά την ημέρα στην τρίτη εβδομάδα αφότου ενηλικιωθεί.
Το μέγεθος των αυγών είναι δυσανάλογο φθάνοντας το 1/3 του μεγέθους του σώματός του.
Ο βιολογικός του κύκλος ανάλογα με την θερμοκρασία και την υγρασία ολοκληρώνεται σε 22-60 ημέρες.
Τρέφεται με μυκήλια μυκήτων, προϊόντα μεταβολισμού των άλλων εντόμων και εμφανίζεται στα δημητριακά όταν θερμοκρασία και η υγρασία του προϊόντος είναι υψηλή.
Εκτός από τα σιτηρά, το βρίσκουμε στα άλευρα, χαρτί  και γενικά όπου υπάρχει σκόνη, υγρασία και υψηλή θερμοκρασία.

Tenebrio molitor και Tenebrio obscurus

Έντομα Αποθηκών

Συχνάζουν σε αλευρόμυλους. Οι ζημίες που προκαλούν εκτός από ποσοτικές είναι και ποιοτικές εξαιτίας των απορριμμάτων ή των προνυμφικών εκδυμάτων τα οποία αφήνουν σε διάφορα τρόφιμα.
Τα δυο είδη εντομών αποθηκών των οποίον η βιολογία είναι περίπου η ίδια, συχνάζουν σε αλευρόμυλους. Οι ζημίες που προκαλούν εκτός από ποσοτικές είναι και ποιοτικές εξαιτίας των απορριμμάτων ή των προνυμφών εκδυμάτων τα οποία αφήνουν σε διάφορα τρόφιμα.
Τα ενήλικα έντομα γεννούν τα λευκά και ελλειπτικά στο σχήμα αυγά τους, μεμονωμένα ή σε ομάδες και σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα. Ο αριθμός των αυγών που γεννάει κάθε θηλυκό έντομο κυμαίνεται κατά μέσο στα 270 – 460. Πάντως, όλες οι κινητές μορφές του εντόμου επιζητούν σημεία που “κρατούν” υγρασία.

Trogoderma granarium – Dermestidae

Έντομα Αποθηκών

Είναι ένα από τα πλέον επιζήμια έντομα αποθηκών στις θερμές χώρες ενώ στις ψυχρότερες περιοχές η δραστηριότητα του περιορίζεται σημαντικά. Είναι αδηφάγο με σαφή προτίμηση στους ελαιούχους πλακούντες τους σπόρους και τα προϊόντα τους. Οι προνύμφες του εντόμου έχουν χρώμα κιτρινωπό – καφετί και καλύπτονται από πολλές τρίχες. Τα τέλια έντομα έχουν μήκος 3 mm και χρώμα σκούρο με κόκκινο καφέ κηλίδες στα έλυτρα.
Η δραστηριότητα του εντόμου μπορεί να εκδηλωθεί μεταξύ 21 και 40 βαθμούς C ενώ η χαμηλή σχετική υγρασία δε φαίνεται να τα επηρεάσει αρνητικά.
Πέρα από τισ ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν στα αποθηκεμένα προϊόντα, μπορεί έμμεσα να προκληθούν σοβαρά αλλεργικά φαινόμενα από την τυχαία κατάποση ή την είσοδο στο αναπνευστικό σύστημα, των τριχών του σωματικού περιβλήματος των προνυμφών.

Sitophilus granarius

Έντομα Αποθηκών

Βρίσκεται κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού, σε κατοικίες προσβάλει την σοκολάτα.
Το έντομο είναι κοσμοπολίτικο είδος και το συναντούμε σε εύκρατα αλλά και στα ψυχρά κλίματα, Σκανδιναβία Ρωσία, ενώ στα υποτροπικά η παρουσία του είναι σπάνια και η ανάπτυξη του σχεδόν αδύνατη.
Το έντομο αυτό μαζί με το Orizaephilus surinamensis, συναντάται πολύ συχνά κυρίως σε αποθήκες σιταριου, κριθαρού και ριζιού ενώ μπορεί να προσβάλλει και άλλες τροφές.
Σε κατοικίες το παρατηρήσαμε να προσβάλλει σοκολάτα και κύβους “ζωμων”
Το έντομο αυτό αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 c και37,5 C και σχετική υγρασία 70-90%. Σε αυτές τις συνθήκες, ο βιολογικός κύκλος του εντόμου διαρκεί περίπου 20 ημέρες

Tribolium confusum

Έντομα Αποθηκών

Τα τέλεια έντομα έχουν μήκους σώματος περί τα 3 – 4 mm και χρωματισμό ελύτρων ερυθροκάστανο. Οι προνύμφες του εντόμου στα πρώτα στάδια έχουν υπόλευκο χρωματισμένο στα επόμενα ισχυρά χιτινισμένο δερματικό τους έχει κιτρινοκαστανό.
Τα τέλεια έντομα και οι προνύμφες τρέφονται σε αποθηκεμένους σπόρους αραχίδας, κεχριού, σόργου, σε μανιόκ, σε αλεύρι σταριού, σε σιμιγδάλι, σε σπασμένους σπόρους σιτηρών, πίτουρα ξηρά λαχανικά, σουσάμι, σοκολάτα, ελαιούχους πλακούντες, κακάο, φρυγανιές, γλυκοπατάτα, μαύρο πιπέρι, σε φαρμακευτικά προϊόντα.
Οι ζημιές είναι σημαντικότερες όσο η σχετική υγρασία των σπόρων είναι υψηλότερη.

Rhizopertha dominica

Έντομα Αποθηκών

Το έντομο προσβάλλει  κυρίως σιτάρι, σιτάλευρα, ρύζι και προϊόντα που παράγονται από αυτό, καλαμπόκι, ελαιούχους πλακούντες κ.ά.
Είναι κυρίως έντομο των θερμών χωρών αλλά σε εύκρατα κλίματα μπορεί να επιβιώσει σε αποθήκες.
Πολλαπλασιάζετε με σχετικά αργό ρυθμό και η εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών ευνοείται εάν οι σπόροι στους οποίους τρέφετε μείνουν χωρίς να ανακινηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα
Οι θερμοκρασίες στις οποίες ευνοείται η ανάπτυξη του εντόμου κυμαίνεται από 18 -30 βαθμούς C.

Sitophilus oryzae

Έντομα Αποθηκών

Βρίσκεται κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού, σε κατοικίες προσβάλει την σοκολάτα.
Το έντομο είναι κοσμοπολίτικο είδος και το συναντούμε σε εύκρατα αλλά και στα ψυχρά κλίματα, Σκανδιναβία Ρωσία, ενώ στα υποτροπικά η παρουσία του είναι σπάνια και η ανάπτυξη του σχεδόν αδύνατη.
Το έντομο μοιάζει με το Sitophilus granarius  έχει θαμπότερο χρώμα, τα στίγματα στον θώρακα είναι πιο βαθιά και έχει τέσσερις κηλίδες ανοιχτότερου χρώματος στα έλυτρα. Το μήκος του είναι 2,5-3,5 χιλ.Τα αυγά όπως και στο S.granarius εναποτίθενται στο εσωτερικό των σπόρων όπου τρέφονται και οι προνύμφες. Το  έντομο είναι πιο ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Acanthoscelides obtecus

Έντομα Αποθηκών

Το έντομο  αυτό προσβάλλει κυρίως τα φασόλια τόσο στον αγρό όσο και στην αποθήκη.
Το ενήλικο έντομο έχει μήκος σώματος γύρου στα 3mm αλλά σε καταστάσεις υπερπληθυσμού έχουμε την εμφάνιση νάνων εντομών με μήκος σώματος που μπορεί να φθάσει μέχρι και 1,5 mm.
Τα θηλυκά έντομα είναι ελαφρώς μεγαλύτερα των αρσενικών. Ο χρωματισμός των ελύτρων είναι γενικά γκρίζος με διάφορες σκοτεινόχρωμες κηλίδες. Ο βιολογικός κύκλος του εντόμου σε optimum συνθήκες διαρκεί περίπου 1 μήνα.

Stegobium paniceum

Έντομα Αποθηκών

Το έντομο αυτό μοιάζει με το Lasioderma αλλά είναι ελαφρά πιο φαρδύ, τα έλυτρα του είναι ραβδωτά, ενώ το κεφάλι του δεν σχηματίζει ορθή γωνιά με το υπόλοιπο σώμα. Έχει μήκος περίπου2,5 mm και το σώμα καλύπτεται από λεπτές τρίχες.
Το έντομο το συναντούμε σε σπόρους, προϊόντα σπορών, ξερά φρούτα, παλαιά βιβλία, μπαχαρικά, καρυδόψυχα, και κυρίως σε αρτοσκευάσματα ή ζουμάριζα.
Το έντομο είναι κοσμοπολίτικο είδος και τα όρια θερμοκρασίας που επιτρέπουν την ανάπτυξη του είναι μεταξύ 15-34 βαθμούς C και με min, σχετική υγρασία 35%.

Orizaephilus surinamensis

Έντομα Αποθηκών

Βρίσκεται κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού, σε κατοικίες προσβάλει την σοκολάτα.
Το έντομο είναι κοσμοπολίτικο είδος και το συναντούμε σε εύκρατα αλλά και στα ψυχρά κλίματα, Σκανδιναβία Ρωσία, ενώ στα υποτροπικά η παρουσία του είναι σπάνια και η ανάπτυξη του σχεδόν αδύνατη.
Το έντομο αυτό μαζί με το Sitophilus granarius, συναντάται πολύ συχνά κυρίως σε αποθήκες σιταριου, κριθαρού και ριζιού ενώ μπορεί να προσβάλλει και άλλες τροφές.
Σε κατοικίες το παρατηρήσαμε να προσβάλλει σοκολάτα και κύβους “ζωμων”
Το έντομο αυτό αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 c και37,5 C και σχετική υγρασία70-90%. Σε αυτές τις συνθήκες, ο βιολογικός κύκλος του εντόμου διαρκεί περίπου 20 ημέρες.

Please reload

bottom of page