top of page

Πρόσφατα άρθρα

Αρχείο

Tags

Πως να καθαρίσετε την τουαλέτα της γάτας σας

  • ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
  • 22 Απρ 2017
  • διαβάστηκε 9 λεπτά

Λοιπόν, το παραδέχομαι, λατρεύω τις γάτες μου.

Δε μου άρεσαν οι γάτες μέχρι που απέκτησα δικές μου… για την ακρίβεια, θυμάμαι πως τρόμαζα πολύ κάθε φορά που έπρεπε να προσέχω παιδιά που είχαν γάτες. Αφού ηρεμούσα τα παιδιά απ’ τις νυχτερινές τους φοβίες, ο δικός μου ο φόβος δεν έλεγε να καταλαγιάσει. Κάθε θόρυβος, λάμψη ή τρίξιμο στο σπίτι με τρομοκρατούσε. Έφτανα, πραγματικά, στα όρια μου, μέχρι να γυρίσουν στο σπίτι οι γονείς. Οι υπαίτιοι αυτών των θορύβων; Καμία παραφυσική δραστηριότητα, φυσικά… μόνο δυο γάτες που με κοίταζαν μέσα στο σκοτάδι και σκαρφάλωναν από ‘δω κι από ‘κει.

Από τότε, οι γάτες και εγώ δεν τα πηγαίναμε καλά.

Και τι συνέβη;

Ο άντρας μου κι εγώ είπαμε να πάρουμε ένα κατοικίδιο.

Εγώ ήθελα σκύλο… το μόνο που με σταμάτησε είναι πως θα έπρεπε να τον βγάζω εγώ βόλτα το χειμώνα, γιατί ο άντρας μου δεν ήθελε σκύλο. Εκείνος είπε να παίρναμε μια γάτα. Δε μου πολυάρεσε η ιδέα, μέχρι που πήγαμε σε ένα κατάστημα με ζωάκια και είδαμε ένα πανέμορφο γατάκι. Ήταν λευκή με σοκολατένια καστανά αυτιά, πατουσάκια και ουρά. Ένα μικρό γατάκι – μίξη Σιάμ και Ιμαλαΐων – με λαμπερά μπλε μάτια… πραγματικά, δεν υπάρχει κάτι πιο χαριτωμένο. Την βγάλαμε έξω να παίξει (σε εκείνο το μικρό δωμάτιο στο κατάστημα κατοικίδιων, όπου, κυριολεκτικά, κλείνονται όλες οι συμφωνίες) και αυτό ήταν… αποκτήσαμε γάτα. Το όνομα της, «Malee», είναι μια Ταϋλανδέζικη εκδοχή του «Molly» και της το δώσαμε για να τιμήσουμε την καταγωγή της.

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά, σκεφτήκαμε πως η Malee θα ήθελε ένα φίλο στο σπίτι, αφού εμείς λείπαμε όλη μέρα στη δουλειά. Ψάξαμε να βρούμε μια γάτα που να ταιριάζει στην προσωπικότητα της Malee. Μια μέρα, λίγους μήνες αφού είχαμε ξεκινήσει την έρευνα μας, σε μια εκδήλωση υιοθεσίας ζώων συναντήσαμε ένα μικρό μαύρο γατάκι, το οποίο μας φοβόταν μέχρι θανάτου, αλλά και μας λάτρευε, ταυτόχρονα. Έμοιαζε να είναι το ακριβώς αντίθετο από τη Malee… όλη μαύρη, με λευκές «τιγρίσιες» ρίγες εσωτερικά στη γούνα της (νομίζω πως το χρώμα της λέγεται «μαύρο του καπνού») και λαμπερά κίτρινα μάτια. Την ονομάσαμε Paislee (λόγω της απίστευτης ριγέ της γούνας και για να κάνει το όνομα της ρίμα με το Malee) και τώρα, οι δυο τους έχουν τον έλεγχο όλου του σπιτιού μας.

Βρωμερά πράγματα

Έχουμε δει πολλά με αυτές τις γάτες.

Οι τρίχες μπορούν να γίνουν το κάτι άλλο, εξ’ ου και αγοράσαμε την καινούρια μας ηλεκτρική σκούπα, μόλις δυο μέρες μετά τον ερχομό της μικρής Malee στο σπίτι. Το να κάνει εμετό η γάτα οπουδήποτε στο σπίτι και τις πιο άκυρες στιγμές, το συνήθισα και τώρα δεν μορφάζω, απλά, παίρνω το καθαριστικό μου κι ένα πανί και ξεκινάω δουλειά. Επίσης, η ανακάλυψη ότι έχω αλλεργία στις γάτες ήταν μια πολύ «ωραία» κατάσταση (έχω τα αντισταμινικά σε ετοιμότητα και προσφάτως, άρχισα να σκέφτομαι και τις ενέσεις για την αλλεργία). Αλλά, πρέπει να πω, πως το να συνηθίσω να ζω με την τουαλέτα των γατιών, ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για ‘μένα.

Τη δική μας την έχουμε βάλει στην κουζίνα, δίπλα στην πόρτα της βεράντας, για να αερίζεται καλά τους ζεστούς μήνες και, επιπλέον, για να είναι κοντά το λάστιχο ποτίσματος της αυλής για το καθάρισμα της. Εκτός αυτών, δε θα την ξεχάσουμε κιόλας (λες και πρόκειται να την ξεχνάγαμε, αν ήταν στο υπόγειο). Αν περάσει μέρα που δεν έχει καθαριστεί η τουαλέτα των γατιών, φρικάρω. Πέρα από τις γάτες, έχω και ευαίσθητη μύτη και νομίζω ότι όλο το σπίτι μου βρομοκοπάει (Ω Θεέ μου, δεν πρέπει να έρθει κανείς εδώ. Αυτό είναι απαίσιο – τι, ζω μέσα σε τουαλέτα;).

Στρατηγική οργάνωση

Έχουμε ένα κουτί και για τις δύο γάτες μας. Σχεδιάζουμε να πάρουμε και δεύτερο, ώστε η κάθε γάτα να έχει τον δικό της προσωπικό χώρο. Ναι μεν μου αρέσει αυτό σαν θεωρία, ωστόσο, δε με ενθουσιάζει και πολύ το γεγονός πως θα προσθέσω κι άλλη δουλειά στις ήδη υπάρχουσες. Σύμφωνα με την έρευνα που έκανα, ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσουμε την κάθε γάτα χαρούμενη και να την μάθουμε να «τα κάνει» στο σωστό μέρος (είχαμε κάτι ατυχήματα – καθόλου ευχάριστο!) είναι να έχουμε ξεχωριστό κουτί για κάθε γάτα.

Πέρα απ’ αυτό, ο περιορισμός των άσχημων οσμών εξαρτάται και από το πόσο συχνά καθαρίζεις το χώμα (δηλαδή, πετάς τα περιττώματα), αλλάζεις το χώμα και, φυσικά, από το πόσο συχνά καθαρίζεις την τουαλέτα των γατιών και τη γύρω περιοχή.

Τι ήταν αυτό που δούλεψε καλά σ’ εμάς; Νομίζω, το ότι έχουμε μια πολύ σταθερή ρουτίνα.

Ιδού, η στρατηγική μας για το καθάρισμα της τουαλέτας των γατιών

  • Το χαλάκι

Κάτω από την τουαλέτα των γατιών μας έχουμε βάλει έναν μεγάλο πλαστικό δίσκο. Είναι πολύ καλός για να κρατάει τυχόν κόκκους ή κομμάτια χώματος που κολλάνε στα πατουσάκια τους όταν βγαίνουν από την τουαλέτα τους και, επιπλέον, βοηθά στο να γίνεται ευκολότερο το καθάρισμα. Είναι πλαστικός και εύκολος στο πλύσιμο. Δοκίμασα τα άλλα χαλάκια, που είναι φτιαγμένα από λάστιχο, τα οποία απορροφούν τα πάντα, που σημαίνει ότι τα δικά μου από χαλιά έγιναν χάλια. Αν οι γάτες σκορπίσουν καθόλου χώμα τριγύρω, απλά, το σκουπίζουμε. Παρόλα αυτά, αυτά τα χαλάκια είναι πολύ καλά στο να περιορίζουν το χώμα πάνω τους και να μη σκορπίζει.

  • Το κουτί

Παλιά, είχαμε ένα κουτί κλειστό από πάνω, με φίλτρο άνθρακα. Οι γάτες μας σιχαίνονταν αυτή την κλεισούρα· παγίδευε τις άσχημες μυρωδιές μέσα (σκεφτείτε πως θα νοιώθατε, αν βρισκόσασταν μέσα σε μια βρώμικη κινητή τουαλέτα). Παρεμπιπτόντως, το φίλτρο άνθρακα, που είχε στο πάνω μέρος το κουτί, δεν έκανε και πολύ δουλειά στην εξάλειψη των οσμών, παρόλο που ήταν ένα πολύ πειστικό διαφημιστικό κόλπο. Έτσι, βγάλαμε το καπάκι και στις γάτες αρέσει πολύ περισσότερο ο ανοιχτός χώρος. Αερίζεται καλύτερα. Τώρα χρησιμοποιούμε ένα βιοδιασπώμενο κουτί μιας χρήσης και οι γάτες μας, κυριολεκτικά, λατρεύουν την υφή του (το γρατζουνάνε για πλάκα). Μου αρέσει περισσότερο αυτή η ιδέα και δεν θα το αποφάσιζα, αν τα κουτιά δεν ήταν βιοδιασπώμενα.(δυστυχώς, στην Ελλάδα αυτό δεν έχει έρθει ακόμα.)

  • Σακούλες τουαλέτας

Και αυτές τις χρησιμοποιούσαμε παλιότερα, αλλά ήταν δύσχρηστες και περιττές. Δε νομίζω πως οι σακούλες τουαλέτας είναι απαραίτητες, εφόσον καθαρίζετε και απολυμαίνετε το χώμα της γάτας σας σε τακτική βάση. Μοιάζουν να είναι ένα προϊόν, που φτιάχτηκε μόνο για να το πουλάνε τα καταστήματα ζώων (Johnson πρέπει να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας αυτό το τρίμηνο… σκέψου κάποιο τρόπο να πουλήσουμε στους πελάτες κάτι που ήδη έχουν…). Αν θέλετε να καλύψετε εσωτερικά το κουτί σας, χρησιμοποιήστε εφημερίδες ή αλουμινόχαρτο (δε θα το καταλάβουν, κάτω απ’ το χώμα) και αλλάζετε το κάθε βδομάδα. Προφανώς, στις γάτες δεν αρέσουν οι σακούλες τουαλέτας. Εν κατακλείδι: καθαρίζετε το χώμα της γάτας σας τακτικά και δε θα χρειάζεται να ανησυχείτε για σκουπιδοσακούλες. Αν νομίζετε πως το κουτί της γάτας σας απορροφά άσχημες οσμές στο πλαστικό του, μπορείτε να το αλλάζετε κάθε χρόνο. Εμείς δεν το κάνουμε, αλλά, όπως είπα, αν βρίσκετε πως αυτό είναι ένα πρόβλημα, αυτή είναι η εναλλακτική σας λύση.

  • Τα αποσμητικά προϊόντα

Διατηρούμε ένα αποσμητικό φίλτρο με άνθρακα δίπλα στην τουαλέτα των γατιών μας. Είναι πιο καθαρό και αισθητικά πιο όμορφο από ένα κουτί μαγειρικής σόδας και χρειάζεται άλλαγμα μια φορά κάθε 6 μήνες. Το βρήκαμε, κατά κάποιο τρόπο, χρησιμότερο στην αντιμετώπιση των άσχημων οσμών. Δεν είμαι οπαδός των αποσμητικών χώρου (μου προκαλούν έντονο πονοκέφαλο), γι’ αυτό και προσπαθώ να τα αποφεύγω με κάθε κόστος. Επιπλέον, δε θέλω να καλύψω μια άσχημη μυρωδιά, προτιμώ να την ξεφορτωθώ. Τέλος, οι γάτες είναι εξαιρετικά σχολαστικές (μην το λες) και αν δεν τους αρέσει η μυρωδιά, θα βρουν κάποιο άλλο μέρος να «κάνουν τη δουλειά τους». Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάτι, παραμείνετε στις φυσικές λύσεις, όπως μισό λεμόνι σε ένα πιατάκι κοντά στο κουτί των γατιών ή λίγο ξύδι σε ένα μπολ ή, ακόμα, ένα κουτί μαγειρική σόδα ή ένα φίλτρο άνθρακα.

  • Το χώμα

Ήμασταν εντελώς «φτηνοί» όσον αφορά το χώμα των γατιών μας. Εννοώ, πως μπορεί κανείς να δικαιολογήσει το ξόδεμα τόσων χρημάτων για χώμα για γάτες; Παλιότερα, είχαμε σοκαριστεί από τους φτηνούς παντοπώλες και τα τελευταίας ποιότητας χώματα γατιών που πουλούσαν. Φτηνή, εύκολα προσφερόμενη συγκολλητική άμμος. Ένα πραγματικό χάλι· είναι βρώμικη και κοκκώδης. Δε βοηθά καθόλου με τις μυρωδιές. Επίσης, σιχαίνομαι το άδειασμα του κουτιού γιατί η σκόνη σηκώνεται και κολλάει παντού (και μετά αναρωτιέμαι πόσες τοξίνες εισπνέω – η υποχόνδρια).

Μια ιστορία της άμμου

Πριν χρησιμοποιήσουμε συγκολλητική άμμο, παίρναμε συμπιεσμένα πέλλετ εφημερίδας, τα οποία κάνανε καλή δουλειά (αν και δεν κάνανε σβώλους), αλλά ήταν ακριβά. Επιπλέον, δεν ήταν και πολύ εύκολο να τα καθαρίσεις, αφού δεν μπορούσες να τα ξεσκαρτάρεις και να αφήσεις το καθαρό χώμα ξανά πίσω στο κουτί. Βοηθούσε με τις μυρωδιές, βέβαια, αλλά δεν είμασταν απόλυτα ικανοποιημένοι. Η Malee μεγάλωσε με αυτό το χώμα και γι’ αυτό το κρατάγαμε μέχρι που αποκτήσαμε την Paislee. Μετά αλλάξαμε σε κάτι σχεδιασμένο για ένα σπίτι με πολλές γάτες, δηλαδή την συγκολλητική άμμο. Οι γάτες ήταν φαινομενικά αδιάφορες για το είδος του χώματος, πράγμα που με εξέπληξε, μιας και είχα ακούσει πως οι γάτες είναι αρκετά επιλεκτικές όσον αφορά το χώμα και δεν τους αρέσουν οι αλλαγές. Εμένα δε μου άρεσε. Το σπίτι μύριζε, τα πράγματα γίνονταν χάλια, βρώμικα και η άμμος πήγαινε παντού όταν την καθαρίζαμε ή την αλλάζαμε. Φτηνή ή όχι, ήταν απαίσια.

Το πρόβλημα με το χώμα των γατιών είναι πως υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη και το καθένα κυκλοφορεί με δική του τιμή, τις δικές του προφυλάξεις ασφαλείας και τα δικά του περιβαλλοντικά θέματα. Έτσι, μετά από μήνες περισυλλογής, αποφασίσαμε να δώσουμε μια ευκαιρία και σε μερικά άλλα είδη χώματος. Αγοράσαμε ένα μικρό πακέτο Feline Pine (συμπιεσμένα πέλλετ πεύκου) και ένα πακέτο Swheat Scoop (χώμα από σιτάρι). Το “Feline Pine” είναι πολύ καλό· είναι σαν μικρά συμπιεσμένα πέλλετ πεύκου και έχει και πολύ ευχάριστη μυρωδιά (του δάσους!). Πραγματικά, μου αρέσει πολύ η μυρωδιά του χώματος και οι γάτες δε φάνηκε να ενοχλούνται απ’ αυτό. Είναι, επίσης, λίγο φτηνότερο απ’ το Swheat Scoop. Τα πέλλετ είναι παρόμοια στο μέγεθος με εκείνα της πεπιεσμένης εφημερίδας και έχουν μια ενδιαφέρουσα αντίδραση. Σπάνε όταν υγραίνονται και μετατρέπονται σε πριονίδι. Τα περιττώματα μένουν επάνω στο χώμα ή κολλάνε κάποια πέλλετ επάνω τους την ώρα που οι γάτες καθαρίζουν. Ανακάλυψα πως παράγουν πολύ σκόνη, καθώς βρέχονται και σπάνε, μα, αν το ύψος των πέλλετ στο κουτί παραμείνει στα 5 – 6 εκατοστά είναι εύκολο να το διαχειριστείς. Πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτικός/ή στο καθάρισμα (όπως και με τα πέλλετ εφημερίδας), γιατί δε μπορείς να ξεχωρίσεις τα μεγαλύτερα, καθαρά πέλλετ με το φτυαράκι και καταλήγεις, τελικά, να πετάς και το καθαρό χώμα. Παρόλα αυτά, αν όταν ήσασταν παιδιά σας άρεσε να παίζετε με τα χώματα, αυτό δε θα είναι πρόβλημα για ‘σας. Επίσης, κρατάει αρκετά και τις δυσάρεστες οσμές – πρέπει να πω πως δεν παρατήρησα εκείνη την ελεεινή μυρωδιά να βγαίνει απ’ το κουτί, απ’ όταν αλλάξαμε μάρκα στο χώμα των γατιών.

Όταν το Feline Pine τελείωσε, ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε το Swheat Scoop. Το βάλαμε σε ένα καθαρό κουτί για γάτες και είπαμε να το δοκιμάσουμε. Είναι άοσμο και δεν βγάζει σκόνη. Και πάλι, οι γάτες δε νοιάστηκαν καθόλου για αυτήν την αλλαγή. Μου άρεσε πολύ που το χώμα αυτό έμοιαζε πολύ με τη συγκολλητική άμμο, κάνοντας το καθάρισμα ούρων και περιττωμάτων εύκολο και αφήνοντας το καθαρό χώμα να πέσει απ’ το φτυαράκι πάλι πίσω στο κουτί για μελλοντική χρήση. Δεν αφήνει σκόνη και δεν διαλύεται όταν βραχεί και, τέλος, παγιδεύει καλά τις μυρωδιές. Ωστόσο, δεν είναι και ο καλύτερος εξολοθρευτής οσμών.

Κάποιος μου είπε για το crystal litter (κρύσταλλοι σιλικόνης) και ήμουν πολύ αβέβαιη για αυτούς τους πολύχρωμους κόκκους. Όμως, το δοκιμάσαμε και οι γάτες φαίνονταν να είναι πολύ καλά με την αλλαγή. Το ωραίο είναι, πως αλλάζουν χρώμα, όταν δεν είναι πια λειτουργικοί (κάτι σαν την οδοντόκρεμα σας) και είναι καταπληκτικοί όσον αφορά την παγίδευση των άσχημων οσμών. Δεν έχω βρει καλύτερης ποιότητας χώμα. Επίσης, μου αρέσει που δε σβολιάζει και δε βγάζει σκόνη, είναι εύκολο να το ξεσκαρτάρεις και το μόνο που χρειάζεται είναι να το ανακινήσεις για να φρεσκαριστεί. Αλλάζουμε το δικό μας κάθε 2 – 3 εβδομάδες και το καθαρίζουμε / ανακινούμε συχνά.

Οι Κρύσταλλοι Σιλικόνης είναι οι νικητές. Αρέσουν στις γάτες, είναι εύκολοι στη χρήση, δεν βγάζουν σκόνη, παγιδεύουν τις άσχημες μυρωδιές και είναι εύκολο να καθαριστούν. Δοκιμάστε το και δείτε και μόνοι σας αν θα σας βολέψει.

Το χρονοδιάγραμμα καθαρισμού του χώματος

Θα ξεκινήσω, λέγοντας πως αυτό είναι το ιδανικό πρόγραμμα· εμείς δεν το τηρούμε όλες τις φορές.

Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Όταν τηρούμε το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα.

Το χώμα το καθαρίζουμε δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί που τις ταΐζω εγώ και μία το βράδυ, που τις ταΐζει ο άντρας μου. Ξεσκαρτάρουμε το χώμα και το βρώμικο το πετάμε σε μικρές χαρτοσακούλες φαγητού, τις οποίες πετάμε μαζί με τα σκουπίδια. Ο άντρας μου καθαρίζει το κουτί μια φορά τη βδομάδα και αλλάζει τελείως το χώμα. Αν παραμένουμε σ’ αυτό το σχέδιο πάντα; Όχι, αλλά πραγματικά βοηθάει στην καταπολέμηση των οσμών, όταν το κάνουμε. Δεν με ενοχλεί αν το χώμα είναι χρησιμοποιημένο, έχω καταλήξει στο ότι τίποτα δε λειτουργεί καλύτερα από τη συνεχή συντήρηση.

Η διαδικασία καθαρίσματος του κουτιού

Για να καθαρίσετε ένα πλαστικό κουτί:

  • Αδειάστε το χώμα σε μια σακούλα σκουπιδιών και μουσκέψτε το κουτί με απολυμαντικό και μαγειρική σόδα για 10 λεπτά.

  • Πλύντε το έξω στην αυλή ή το μπαλκόνι (ναι, ακόμα και το χειμώνα) και σκουπίστε το με χαρτί κουζίνας.

  • Καθαρίστε, επίσης, το χαλάκι και την γύρω περιοχή (ένα σκούπισμα στο πάτωμα και ένα ψέκασμα με απολυμαντικό στο χαλάκι και μετά στέγνωμα, φτάνουν).

  • Ξαναβάλτε χώμα στο κουτί.

Εμείς βάζουμε περίπου 4 – 6 εκατοστά χώμα στο κουτί, προφανώς και στις γάτες δεν αρέσει να κολυμπάνε μέσα στο κουτί τους (και μπορώ να φανταστώ το γιατί). Δεν υπάρχει πρόβλημα να πασπαλίσετε το χώμα με λίγη σόδα, που βοηθάει και στην εξάλειψη των άσχημων οσμών. Οι γάτες το μόνο που θέλουν είναι αρκετό χώμα για να το σπρώχνουν τριγύρω και να καθαρίζονται μετά.

Σαν τυπική γάτα, η Malee περιμένει με ανυπομονησία να καθαρίσουμε το κουτί, για να μπορεί να πηδήξει μέσα και να βολευτεί καλύτερα για να «κάνει τα δικά της», κυριολεκτικά, ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μετά τον τελευταίο κόκκο χώματος, που θα πέσει στο κουτί. Είναι σαν ρολόι.

****Οι διευθύνσεις, που ανοίγουν οι ιστοσελίδες των προϊόντων, είναι ενδεικτικές και, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελούν προώθηση αγοράς των συγκεκριμένων προϊόντων από εμένα ή την MELISSA MAKER.****

Το κείμενο είναι προσωπική μετάφραση από την αγγλική γλώσσα από το βίντεο της ιστοσελίδα clean my space



Για παραγγελίες του βιβλίου της Melissa Maker

πιέστε εδώ

Comments


212 - 1026186, 6977 - 469581

Δημοσθένους 119, τ.κ. 10442, Αθήνα

  • Facebook Social Icon

©2016 BY Ο ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΉΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΆΣ. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

bottom of page