top of page

Πως να καθαρίσετε τα απομεινάρια του Χριστουγεννιάτικου στολισμού (χρυσόσκονη & πευκοβελόνες)

Είναι η εποχή που η χρυσόσκονη, οι γιρλάντες και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα εισβάλουν σε χιλιάδες σπίτια. Όμως, τι κάνετε όταν η χρυσόσκονη αρχίζει να πέφτει γρηγορότερα από το χιόνι και βρίσκει το δρόμο για τα χαλιά και τα ρούχα σας;

Την καθαρίζετε χρησιμοποιώντας αυτές τις χρήσιμες συμβουλές.

Χαλιά

  • Χρυσόσκονη

Το σκούπισμα με την ηλεκτρική είναι πάντα ένας πολύ καλός τρόπος για να αφαιρέσετε τα μικρά κομματάκια από τις επιφάνειες που είναι στρωμένες με χαλιά. Πάντα, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σας πρώτα, παρόλα αυτά, στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να σκουπίσετε το ίδιο σημείο ξανά και ξανά, πολλές φορές. Η χρυσόσκονη έχει το ιδίωμα να κολλάει σε οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο της, συμπεριλαμβανομένων και των χαλιών σας. Αν σχεδιάζετε να σκουπίσετε με την ηλεκτρική, χρησιμοποιείστε ένα εξάρτημα που να μην έχει βούρτσα, καθώς αυτό θα έχει περισσότερες πιθανότητες να μην κολλήσουν επάνω του αυτά τα γυαλιστερά πραγματάκια. Έχουμε δοκιμάσει διάφορα κολπάκια και ανακαλύψαμε πως το να χρησιμοποιήσουμε κολλητική ταινία είναι το πιο αποτελεσματικό. Τυλίξτε ταινία, ιδανικά αυτή που είναι πιο δυνατή για κλείσιμο δεμάτων ή τη χαρτοταινία, στα δάχτυλα σας με την μεριά της κόλλας προς τα έξω. Θα πρέπει να γονατίσετε και να ταμπονάρετε με την ταινία τα σημεία που έχουν χρυσόσκονη, μέχρι να καθαρίσουν. Δύσκολο μεν, αλλά έτσι θα μπορέσετε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη χρυσόσκονη γίνεται. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αυτοκόλλητο ρολό καθαρισμού. Ανάλογα με το πόση χρυσόσκονη έχει πέσει, μπορεί να είναι πιο οικονομική η χρήση ταινίας. Ο συνδυασμός αυτών των 2 επιλογών θα αφαιρέσει όλα τα υπολείμματα.

  • Πευκοβελόνες

Οι πευκοβελόνες μπορεί να σας δυσκολέψουν πάρα πολύ στο να τις αφαιρέσετε από το χαλί, αφού μπορεί να έχουν χυμούς (απ’ το δέντρο), οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν λεκέδες. Αν βρείτε πευκοβελόνες στα χαλιά σας, ψεκάστε με λίγο νερό το χαλί και χρησιμοποιήστε ένα πανί ή μια βούρτσα για να τις συγκεντρώσετε σε μια στοίβα. Έχετε έτοιμη την ηλεκτρική σας σκούπα για να απορροφήσετε τις στοιβαγμένες βελόνες με το κοντάρι. Όταν σκουπίζετε τις πευκοβελόνες, προσπαθήστε να μη χρησιμοποιήσετε κάποιο εξάρτημα που θα τις κάνει να χωθούν στο πέλος του χαλιού σας. Μπορείτε, επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λεπτή βούρτσα για τα μαλλιά, για να «ξεθάψετε» τις βελόνες από τις ίνες του χαλιού σας.

Πλακάκια και Ξύλινα Πατώματα

  • Χρυσόσκονη

Αντίθετα από τα χαλιά, το να αφαιρέσεις τη χρυσόσκονη από τα πλακάκια ή τα ξύλινα πατώματα είναι λίγο διαφορετικό. Ξεκινήστε με μια απλή σκούπα, για να αφαιρέσετε όση περισσότερη χρυσόσκονη μπορείτε, ειδικά αν έχετε ρίξει μεγάλη ποσότητα από αυτήν στο πάτωμα. Θα πρέπει να πλύνετε τη σκούπα μετά! Μια απλή σκούπα πρέπει να είναι αρκετή, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την ηλεκτρική σας, αν αυτό σας είναι πιο εύκολο. Στη συνέχεια, με ένα βρεγμένο πανί σκουπίστε όλες τις επιφάνειες που είχαν χρυσόσκονη. Δεν προτείνουμε τη χρήση σφουγγαρίστρας, αφού θα είναι δυσκολότερο να την καθαρίσετε και θα σκορπίσει τη σκόνη παντού. Η περισσότερη χρυσόσκονη θα πρέπει να κολλήσει στο πανί σας, αντί για το πάτωμα. Ξεπλύνετε το πανί και σκουπίστε ξανά για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα. Για πιο δύσκολες καταστάσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τη μέθοδο με την κολλητική ταινία που αναφέραμε πριν για τα χαλιά για να αφαιρέσετε και τα πιο επίμονα κομμάτια χρυσόσκονης.

  • Πευκοβελόνες

Το να καθαρίσετε τις πευκοβελόνες από τα πλακάκια ή τα ξύλινα πατώματα σας είναι παιχνιδάκι. Ξεκινήστε με το να σκουπίσετε τις βελόνες και να τις μαζέψετε με ένα φαράσι. Αν υπάρχουν υπολείμματα χυμών στα πατώματα σας, πάρτε ένα πανί μικροϊνών και βρέξτε το με νερό. Περάστε την επιφάνεια με το πανί και στεγνώστε το για να διασφαλίσετε ότι δεν έχει μείνει τίποτα. Δεν έχετε απλή σκούπα; Και η ηλεκτρική σκούπα μας κάνει μια χαρά.

Ρούχα

  • Χρυσόσκονη

Υπάρχουν μερικά κόλπα για να αφαιρέσετε τη χρυσόσκονη από τα ρούχα. Όλα εξαρτώνται από το αν συνεχίζετε να τα φοράτε ή όχι. Μπορείτε να ισιώσετε το ύφασμα και να χρησιμοποιήσετε κομμάτια κολλητικής ταινίας για να αφαιρέσετε τη χρυσόσκονη. Μη μεταχειριστείτε κάτι που να κολλάει πολύ, όπως είναι η ταινία για τα δέματα, γιατί μπορεί να καταστρέψει το ρούχο, ανάλογα με το ύφασμα. Ένας εναλλακτικός και πιο γρήγορος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα αυτοκόλλητο ρολό καθαρισμού. Περάστε το πάνω από τις περιοχές που έχουν γκλίτερ μέχρι αυτό να φύγει τελείως. Μπορείτε πάντα να πλύνετε και να στεγνώσετε το ρούχο, όπως θα κάνατε συνήθως. Όμως, προσέξτε να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα χρυσόσκονης απ’ τον κάδο του πλυντηρίου και του στεγνωτηρίου με ένα υγρό σφουγγάρι για να αποτρέψετε τη μεταφορά του σε άλλα ρούχα.

  • Πευκοβελόνες

Για τα ρούχα, πάρτε ένα αυτοκόλλητο ρολό και περάστε το ύφασμα για να αφαιρέσετε όλες τις κολλημένες πευκοβελόνες. Μπορείτε, επίσης, να τις βγάλετε και με το χέρι (υποθέτοντας πως έχετε το χρόνο να το κάνετε και πως δεν είναι πολλές!) Πλύνετε το ρούχο σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στην ετικέτα του. Αν υπάρχουν λεκέδες από ρετσίνι, χρησιμοποιήστε ένα ενισχυτικό πλύσης με ένζυμα ή ένα καθαριστικό λεκέδων για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση του κολλώδους υπολείμματος. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή και πάντα να ελέγχετε το προϊόν σε μια μικρή περιοχή του υφάσματος πριν το χρησιμοποιήσετε.

Λοιπόν, με αυτές τις συμβουλές και τα κόλπα θα καταφέρετε να κρατήσετε μακριά τη χρυσόσκονη και τις πευκοβελόνες από το χώρο σας!

Το κείμενο είναι προσωπική μετάφραση από την αγγλική γλώσσα από την ιστοσελίδα clean my space

Για παραγγελίες του βιβλίου της Melissa Makerπιέστε εδώ

bottom of page