top of page

Πόσο συσχνά πρέπει να το καθαρίζω;


Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο το να γνωρίζεις πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις κάτι. Παρόλο που, συνήθως, χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις της όσφρησης και της όρασης για να αποφασίσουμε αν κάτι χρειάζεται καθάρισμα, υπάρχουν και άλλα κόλπα που μπορούν να μας δείξουν πότε πρέπει να το καθαρίσουμε. Γι’ αυτό, ας ρίξουμε μια ματιά στην κουζίνα για να βρούμε κάποια πράγματα που πρέπει να καθαρίζονται και να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: «Κάθε πότε πρέπει να το καθαρίζω αυτό;!»

Σφουγγάρια

Τα σφουγγάρια θα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μια φορά την ημέρα ή μετά από κάθε έντονη χρήση. Απλά, κάντε ένα καλό πλύσιμο στο σφουγγάρι σας με σαπούνι και νερό για να απομακρύνετε τα βακτήρια ή βάλτε το στο πάνω ράφι του πλυντηρίου πιάτων σας, όταν πρόκειται να πλύνετε τα πιάτα, για να το απολυμάνετε ακόμα περισσότερο. Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει κάποιος σαφής και κάθετος κανόνας για το πότε πρέπει να αντικαταστήσετε τα σφουγγάρια σας, όμως, ένα βρώμικο σφουγγάρι δεν κάνει χάρες σε κανέναν. Γι’ αυτό μη φοβάστε να τα αντικαταστήσετε συχνά – ιδιαίτερα, όταν φαίνονται γλιτσιασμένα.

Σφουγγαρίστρα

Το να καθαρίζετε το πάτωμα με βρώμικη σφουγγαρίστρα είναι χάσιμο χρόνου. Το μόνο που κάνετε είναι να διασκορπίζετε τη βρωμιά και τα βακτήρια παντού και, στην ουσία, να μην καθαρίζετε τις επιφάνειες σωστά. Σε ότι αφορά την συχνότητα, όπως αναφέραμε και στα σφουγγάρια νωρίτερα, ο ευκολότερος τρόπος για να είστε σίγουροι πως η σφουγγαρίστρα σας είναι καθαρή πριν από κάθε χρήση, είναι να την καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση.

Όταν τελειώσετε το σφουγγάρισμα βάλτε τη βρώμικη σφουγγαρίστρα στο πλυντήριο μαζί με τα υπόλοιπα πανιά που χρησιμοποιήσατε στο καθάρισμα. Αυτό μπορεί να γίνει με κάθε αποσπώμενη σφουγγαρίστρα, είτε είναι στρογγυλή είτε μακρόστενη. Αν δεν έχετε πλυντήριο στο σπίτι ή αν η σφουγγαρίστρα σας δεν αποσπάται από το κοντάρι, απλά, γεμίστε μια λεκάνη με ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Φορώντας πλαστικά γάντια, τρίψτε την σφουγγαρίστρα σας μέχρι να καθαρίσει και μετά κρεμάστε την για να στεγνώσει.

Κάδοι Σκουπιδιών, Ανακύκλωσης και Δοχεία Κομποστοποίησης

Με την πάροδο του χρόνου το πλαστικό αρχίζει να απορροφά τις μυρωδιές και, ακόμη κι αν είστε σούπερ προσεκτικοί με την καθαριότητα, αυτοί οι κάδοι κάποια στιγμή θα αρχίσουν να μυρίζουν άσχημα. Τα δοχεία αυτά πρέπει να καθαρίζονται μια φορά κάθε τρεις μήνες, εκτός αν υπήρχε κάποια διαρροή από τη σακούλα σκουπιδιών, οπότε πρέπει να τα καθαρίσετε ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΑ! Αφού πετάξετε τα σκουπίδια, βγάλτε τους κάδους σας έξω. Πλύνετε το εσωτερικό του κάδου, μετά ρίξτε βόρακα (ή μαγειρική σόδα) μέσα στα δοχεία και αφήστε το να μείνει για 20 λεπτά. Έπειτα τρίψτε πολύ καλά με μία κατάλληλη βούρτσα. Τέλος, ξεπλύνετε και αφήστε τους κάδους να στεγνώσουν (ιδανικά, αφήστε τους στον ήλιο, ο οποίος μειώνει ακόμη περισσότερο τις οσμές).

Για το πως να καθαρίζετε τον κάδο σκουπιδιών σας, δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Το Ψυγείο

Το ψυγείο είναι μία ακόμα σημαντική συσκευή της κουζίνας, που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Με το να κρατάει τα τρόφιμα παγωμένα, το ψυγείο βοηθά και στη μείωση των οσμών. Παρόλα αυτά, δεν εμποδίζει τους λεκέδες, τις διαρροές και όλα αυτά που μπορούν να κάνουν τη συσκευή βρώμικη και μολυσμένη απ’ το … φαΐ.

Για να διατηρήσετε το ψυγείο σας κάντε του ένα γρήγορο καθάρισμα μια φορά το μήνα. Αυτό σημαίνει να αφαιρείτε οτιδήποτε έχει λήξει ή τα τρόφιμα που δεν χρησιμοποιούνται – όπως τις σάλτσες, τα ντιπ ή ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε στο άμεσο μέλλον (ξεσκαρτάρισμα for ever!). Βεβαιωθείτε πως θα ανοίξετε και τα συρτάρια λαχανικών και φρούτων, για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα και φύλλα, κοτσάνια κλπ. Τελειώστε με το να περάσετε όλες τις εκτεθειμένες επιφάνειες με ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις.

Μια φορά κάθε τρεις μήνες, έρχεται η ώρα για ένα σοβαρό καθάρισμα:

  1. Βγάλτε τα όλα (εννοώ ΟΛΑ!) από το ψυγείο, συμπεριλαμβανομένων και των ραφιών και των συρταριών.

  2. Ψεκάστε το εσωτερικό με σπρέι καθαρισμού (αφήστε το λίγη ώρα να δράσει), μετά σκουπίστε το και αφήστε το να στεγνώσει.

  3. Πλύνετε όλα τα ράφια και τα συρτάρια στον νεροχύτη με σαπούνι και ζεστό νερό. Στεγνώστε τα καλά και ξαναβάλτε τα στη θέση τους.

  4. Βάλτε τα όλα πάλι στο ψυγείο, καθαρίζοντας τα πριν τα τοποθετήσετε.

  5. Τέλος… ανανεώστε τη μαγειρική σόδα (που απορροφά τις οσμές από το εσωτερικό του ψυγείου)!

Γάντια Φούρνου

Τα γάντια του φούρνου συχνά τα παραβλέπουμε, όταν καθαρίζουμε την κουζίνα, παρόλο που είναι δίπλα και – αρκετές φορές – έρχονται σε επαφή με το φαγητό. Με το να βάλετε τα γάντια στο πλυντήριο βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων φαγητού, τους λεκέδες και τα κατάλοιπα από το φούρνο. Προτείνω να το κάνετε αυτό μια φορά κάθε τρεις μήνες ή όποτε φαίνονται πολύ βρώμικα! Αν τα γάντια σας μοιάζουν πολύ σκισμένα η λεπτά (και, πιθανόν, δε θα προστατεύουν τα χέρια σας από τη θερμότητα όσο το έκαναν παλιά), ίσως, είναι η ώρα να αγοράσετε ένα καινούριο ζευγάρι.

Πετσέτες Κουζίνας

Οι πετσέτες για τα πιάτα, τα πανιά μικροϊνών και οι πετσέτες χεριών εξυπηρετούν σημαντικό σκοπό στην κουζίνα. Κρατάνε τα χέρια σας στεγνά όταν μαγειρεύετε, χρησιμοποιούνται για να στεγνώσουν φρούτα, λαχανικά και πιάτα και μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε όταν πλέον έχετε τελειώσει με την ετοιμασία του φαγητού. Με λίγα λόγια, είναι απαραίτητα και πρέπει να παραμένουν καθαρά και υγιεινά.

Καθαρίστε τα ποτηρόπανα σας ή αντικαταστήστε τα με καθαρά κάθε 24 με 48 ώρες, ανάλογα με το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε. Αυτό είναι ευκολότερο, αν έχετε πολλές πετσέτες. Έχετε μια στοίβα καθαρές πετσέτες κι ένα καλάθι όπου θα βάζετε τις χρησιμοποιημένες – μόνο να είστε σίγουροι πως είναι στεγνές πριν τις βάλετε στο καλάθι, γιατί αλλιώς θα βρωμίσουν ακόμα πιο πολύ.

Όταν το καλάθι των χρησιμοποιημένων γεμίσει ή η στοίβα με τις καθαρές πετσέτες αδειάσει, βάλτε πλυντήριο και ξαναρχίστε τη διαδικασία απ’ την αρχή.

Ο Φούρνος

Ο φούρνος θεωρείται από πολλούς το πιο δύσκολο κομμάτι της κουζίνας όσον αφορά το καθάρισμα, εντούτοις, αν τον ελέγχετε και καθαρίζετε συχνά τους λεκέδες, δε θα είναι και τόσο μεγάλη δοκιμασία. Όσο για το βαθύ καθάρισμα, πρέπει να το κάνετε δύο με τέσσερις φορές το χρόνο, ανάλογα με το πόσο συχνά μαγειρεύετε και πόσο υπεύθυνος/η είστε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αν είστε ένας τσαπατσούλης μάγειρας και τα υπολείμματα του φαγητού πέφτουν στον πάτο του φούρνου, μάλλον θα πρέπει να τον καθαρίζετε πιο συχνά.

Μην ξεχνάμε και τα ράφια (σχάρες) του φούρνου, που μπορούν να γίνουν πολύ δύσκολα στο καθάρισμα, αν τα αφήσουμε για πολύ καιρό απεριποίητα.

Το κείμενο είναι προσωπική μετάφραση από την αγγλική γλώσσα από την ιστοσελίδα clean my space

Για παραγγελίες του βιβλίου της Melissa Makerπιέστε εδώ

bottom of page