top of page

Πρόσφατα άρθρα

Αρχείο

Tags

Ο απόλυτος οδηγός για την απομάκρυνση των λεκέδων

  • ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
  • 29 Απρ 2017
  • διαβάστηκε 7 λεπτά

Οι λεκέδες γίνονται ακόμα και στους καλύτερους από ‘μας – και πάντα στα πιο άβολα σημεία, σωστά;;

Οι κοινοί λεκέδες των ρούχων χωρίζονται σε 3 κύριες κατηγορίες: αυτούς που έχουν βάση το λάδι, αυτούς με βάση το νερό και αυτούς που έχουν βάση την πρωτεΐνη. Όταν έχουμε να κάνουμε με λεκέδες, υπάρχουν δυο – τρία πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν:

  1. Από τι προέρχεται ο λεκές (π.χ. αίμα, σάλτσα, βατόμουρα κλπ.)

  2. Πόσο καιρό υπάρχει αυτός ο λεκές εκεί (φρέσκος, μιας εβδομάδας, εμμμ – πολύ πολύ καιρό … κλπ.)

  3. Σε τι υλικό έχει γίνει ο λεκές (π.χ. βαμβακερό, συνθετικό κλπ.)

Αυτές είναι οι πρώτες τρεις ερωτήσεις, που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, όταν ξεκινήσετε τη μάχη με τους λεκέδες. Τώρα που καλύψαμε αυτό το θέμα, θα αναλύσουμε κοινές λύσεις για κάθε τύπο λεκέδων και θα δούμε πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Πάντα να θυμάστε, πως είναι καλύτερο να διαβάζετε και να ακολουθείτε τις οδηγίες πλύσης και πάντα να δοκιμάζετε το καθαριστικό σε μια μικρή επιφάνεια πρώτα, ιδιαίτερα στα ευαίσθητα υφάσματα.

  • Λεκέδες με βάση το λάδι

Αυτοί οι λεκέδες είναι μέσα στους πιο κοινούς που πρόκειται να αντιμετωπίσετε. Συχνά, είναι λεκέδες φαγητού, που μπορεί να συμβούν με πολλούς τρόπους, απ’ το να σας πέσει ένας κεφτές επάνω σας μέχρι το να βρείτε έναν λεκέ από λάδι στη μπλούζα σας μετά το γεύμα (και τα δύο μου έχουν συμβεί). Οι «λαδιές» είναι από μόνες τους υπεύθυνες για την καταστροφή πολλών γκαρνταρομπών ανά τον κόσμο. Νοιώσατε ποτέ πως αυτοί οι λεκέδες δεν πρόκειται να φύγουν με τίποτα; Ε, λοιπόν, απλοποιήστε τη διαδικασία και ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε: το μυστικό μου όπλο στη μάχη κατά της «λαδιάς» είναι το υγρό πιάτων! Είναι πολύ καλό στο να σπάει τα λίπη στην κουζίνα, και, επιτρέψτε μου να σας πω, πως κάνει το ίδιο και στους λεκέδες από λάδι στα ρούχα. Το δοκίμασα πριν μερικά χρόνια και, από τότε, κρατάω ένα μπουκάλι πάντα δίπλα στο πλυντήριο και το χρησιμοποιώ για να προετοιμάσω όλους τους λεκέδες της μπουγάδας (θα πούμε περισσότερα γι’ αυτό παρακάτω). Πάντα, ψάχνω εναλλακτικές χρήσεις για απλά προϊόντα και το υγρό πιάτων είναι ένα από αυτά.

  • Λεκέδες από φαγητό, λάδι και λίπος

Ταμπονάρισμα

Αρχίστε με το να αφαιρέσετε, όσο μπορείτε, τυχόν επιπλέον φαγητό. Βάλτε το χέρι σας κάτω από το ύφασμα για να διαχωρίσετε τη λεκιασμένη περιοχή απ’ το υπόλοιπο ύφασμα και ξεκινήστε να ταμπονάρετε το ρούχο με χαρτί κουζίνας για να βγάλετε όσο περισσότερο λάδι ή λίπος γίνεται.

Απορρόφηση

Βάλτε πάνω στο λεκέ λίγο κορν φλάουρ ή παιδική πούδρα, που θα απορροφήσει το επιπλέον λάδι και θα βοηθήσει στο καθάρισμα των ινών του υφάσματος. Ο σκοπός είναι να ενεργήσει η σκόνη ως «σφουγγάρι» και να ρουφήξει οτιδήποτε έχει πέσει στο ύφασμα, πριν αυτό σταθεροποιηθεί, ιδιαίτερα αν δεν μπορείτε να το πλύνετε αμέσως. Βασικά, πλέον κρατάω ένα μικρό μπουκάλι παιδική πούδρα γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο. Μετά από λίγα λεπτά, αφαιρέστε τα υπολείμματα της σκόνης από το ύφασμα, προσεκτικά (απλά, τινάξτε το για να φύγει), για να μην ακουμπήσει σε άλλο κομμάτι του υφάσματος και το λεκιάσει.

Πριν την πλύση

Για βαμβακερά και βαμβακοσυνθετικά υφάσματα, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα υγρού πιάτων πάνω στο λεκέ. Μετά πιάστε το ύφασμα ανάμεσα στα δάχτυλα σας και τρίψτε το υγρό, για να μουλιάσει καλά τον λεκέ. Τώρα, βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο. Το υγρό πιάτων που χρησιμοποιώ εγώ, κάνει πολύ σαπουνάδα. Αν έχετε ένα τέτοιο υγρό κι εσείς κι, επίσης, διαθέτετε πλυντήριο υψηλής απόδοσης που γεμίζει από μπροστά, έχετε το νου σας, γιατί μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε τον χρόνο πλύσης, για να ξεπλυθεί σωστά ο αφρός. Για τον ίδιο λόγο, δε θα συνιστούσα να βάλετε στην ίδια πλύση παραπάνω από 3 – 4 ρούχα, στα οποία έχετε εφαρμόσει την συγκεκριμένη τεχνική.

Ευαίσθητα

Πάντα, να ελέγχετε τις ετικέτες ενός προϊόντος, πριν το χρησιμοποιήσετε για να είστε σίγουροι ότι δε θα καταστρέψετε το ύφασμα η ότι άλλο προσπαθείτε να καθαρίσετε. Για ευαίσθητα υφάσματα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό καθαριστικό λεκέδων ή ένα προϊόν με ένζυμα για πρόπλυση, αφού πρώτα, το τεστάρετε σε μία μικρή και δυσδιάκριτη περιοχή. Πλύνετε χρησιμοποιώντας το ζεστότερο νερό, που αντέχει το ύφασμα.

Στέγνωμα

Προτείνω να αφήσετε το ύφασμα να στεγνώσει στον αέρα μετά την πλύση. Έτσι, θα εμποδίσουμε τυχόν επίμονους λεκέδες λαδιού ή λίπους να παραμείνουν στο ύφασμα (η ζέστη το κάνει αυτό).

  • Πως να αφαιρέσετε λεκέδες από μακιγιάζ

Για τα προϊόντα ομορφιάς, όπως το κραγιόν, η μάσκαρα και το μέικ-απ, μπορείτε να ακολουθήσετε πολλά απ’ τα βήματα που περιγράψαμε παραπάνω. Καλύψτε το λεκέ με μαγειρική σόδα και τρίψτε απαλά με μια παλιά οδοντόβουρτσα. Θα δείτε πως η σόδα αρχίζει να «ψιχουλιάζει» - αυτό σημαίνει ότι δουλεύει! Βάλτε λίγη ακόμα μαγειρική σόδα μέχρι να δείτε πως σταμάτησε να «κάνει μπαλάκια», πράγμα που σημαίνει πως απορρόφησε όλο το λάδι. Προσεκτικά, σκουπίστε ή τινάξτε τη σόδα από το ρούχο, προσέχοντας να μην ακουμπήσει κάπου αλλού. Μπορείτε, να χρησιμοποιήσετε είτε ένα καθαριστικό λεκέδων είτε ένα ενισχυτικό πλύσης με λίγο νερό πριν την πλύση, για να βοηθήσετε στην καλύτερη αφαίρεση του λεκέ. Όμως, τρίψτε καλά το προϊόν πάνω στο λεκέ. Μόλις τελειώσετε, μπορείτε να το πλύνετε, όπως θα κάνατε συνήθως. Και πάλι, θα σας πρότεινα να αφήσετε τα ρούχα να στεγνώσουν φυσικά – καλύτερα ασφαλείς παρά στεναχωρημένοι!

  • Λεκέδες με βάση το νερό

Το άγχος μην χύσετε καφέ στα ρούχα σας το πρωί είναι ο χειρότερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου, αλλά, ευτυχώς, αυτός ο λεκές είναι ο πιο εύκολος που έχετε να αντιμετωπίσετε! Οι λεκέδες που έχουν βάση το νερό, μπορούν συχνά να καθαριστούν στην κανονική πλύση! Αυτοί οι λεκέδες μπορούν να γίνουν από καφέ, τσάι, κρασί, φρούτα ή μελάνι που έχει βάση το νερό. Για λεκέδες που είναι λίγο πιο επίμονοι, ορίστε, μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Ταμπονάρισμα

Είναι πάντα καλύτερο να αντιμετωπίζετε το λεκέ όσο είναι φρέσκος. Αρχίστε με το να σφουγγίσετε ελαφρά το λεκέ με λίγο κρύο νερό.

Να είστε ευγενικοί

Δε θέλετε να τρίψετε πολύ το λεκιασμένο ύφασμα – αυτό μπορεί να απλώσει τον λεκέ και, πιθανότατα να προκαλέσει ζημιά στο υλικό. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το ταμπονάρισμα και το ελαφρύ τρίψιμο. Όταν ταμπονάρετε το λεκέ ή όταν τον ανακινείτε με μία παλιά οδοντόβουρτσα να χρησιμοποιείτε μικρές, χτυπητές κινήσεις. Φανταστείτε πως βουρτσίζετε μια μαλακή ντομάτα ή ένα ροδάκινο – τόσο απαλές και χωρίς πίεση πρέπει να είναι οι κινήσεις σας. Αλλιώς, θα κάνετε το λεκέ να εισχωρήσει βαθύτερα στο ύφασμα.

Μούλιασμα με κρύο νερό

Μπορείτε να δοκιμάσετε να μουλιάσετε το ύφασμα σε κρύο νερό για περίπου 30 λεπτά. Το κρύο νερό είναι ότι καλύτερο για να ξεπλύνετε έναν λεκέ, αφού δε θα τον αφήσει να εισχωρήσει στο ύφασμά κι, έτσι, θα είναι ευκολότερο να τον καθαρίσετε στην πλύση.

Πριν την πλύση

Χρησιμοποιείστε ένα ενισχυτικό πλύσης (ή το συνηθισμένο υγρό πιάτων, όπως είπαμε πιο πάνω) ή ένα καθαριστικό λεκέδων, για να βοηθήσετε την αφαίρεση του λεκέ πριν το πλύσιμο. Ακολουθείστε τις οδηγίες φροντίδας του ρούχου, για να δείτε τον κατάλληλο τρόπο πλύσης.

  • Λεκέδες με βάση την πρωτεΐνη

Νέες μανούλες και φίλοι του γυμναστηρίου δώστε προσοχή! Οι λεκέδες που έχουν βάση την πρωτεΐνη είναι από τους πιο δύσκολους και πιο χρονοβόρους λεκέδες που έχετε να αντιμετωπίσετε, αλλά δεν είναι αδύνατο να τα καταφέρετε! Γίνονται από πράγματα, όπως αίμα, ιδρώτα, γρασίδι και λάσπη. Όπως με όλους τους λεκέδες, το να προσπαθήσετε να τους καθαρίσετε όσο είναι φρέσκοι, θα βοηθήσει πολύ στην ευκολότερη αφαίρεση τους.

Μούλιασμα

Βάλτε τα λερωμένα με πρωτεϊνικούς λεκέδες ρούχα σας μέσα σε κρύο έως χλιαρό νερό. Τέτοιου είδους λεκέδες θα μπουν πιο βαθιά στο ύφασμα, αν τους εκθέσετε σε ζεστό νερό, καυτό σίδερο ή στεγνωτήριο. Προσθέστε ένα καθαριστικό με ένζυμα και αφήστε το να κάνει τα μαγικά του – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα, που να είναι ειδικά σχεδιασμένο για το πλυντήριο, κάνουν πολύ καλή δουλειά!

  • Λεκέδες από ιδρώτα

Για τέτοιους λεκέδες, πριν το πλύσιμο, μπορείτε να δοκιμάσετε το συνδυασμό μαγειρικής σόδας και ξυδιού. Κάντε μια πάστα από σόδα και νερό και βάλτε την κατευθείαν επάνω στους λεκέδες από ιδρώτα. Αν ο λεκές είναι επίμονος, αφήστε την πάστα να στεγνώσει για λίγες ώρες πριν το πλύνετε. Βάλτε λίγο ξύδι εκεί που είναι ο λεκές και τρίψτε το, πριν το βάλετε στο πλυντήριο. Όχι μόνο θα βοηθήσει στην αφαίρεση του λεκέ, αλλά θα απομακρύνει και τυχόν επίμονες, δυσάρεστες μυρωδιές!

  • Λεκέδες από αίμα

Για φρέσκους λεκέδες από αίμα, πλύντε το λεκέ σε κρύο νερό και αφαιρέστε τον όσο περισσότερο μπορείτε. Αναμείξτε λίγο νερό με αλάτι, για να κάνετε μια πάστα, με την οποία θα εμποτίσετε τον λεκέ. Τρίψτε την πάστα, ώστε να μπει μέσα στον λεκέ. Η υφή του αλατιού (είναι κοκκώδες) θα βοηθήσει στο να χαλαρώσουν οι λεκέδες από σωματικά υγρά και οι ιδιότητες αφυδάτωσης, που διαθέτει, θα βοηθήσει στην αφαίρεση τους από τις ίνες του ρούχου. Αν δεν έχετε αλάτι, χρησιμοποιήστε υγρό πιάτων. Μετά, πλύντε το ρούχο, όπως θα κάνατε συνήθως, με κρύο ή χλιαρό νερό, για να μην εισχωρήσει βαθύτερα ο λεκές. Αν μπορείτε, μην το βάλετε στο στεγνωτήριο, αλλά αφήστε το να στεγνώσει φυσικά!

Για λεκέδες από αίμα που έχουν ξεραθεί, έχω μερικές πρωτότυπες συμβουλές να σας δώσω! Οδοντόκρεμα και σάλιο. Χρησιμοποιήστε την οδοντόκρεμα σε υφάσματα που μπορούν να πλυθούν είτε στο πλυντήριο είτε στο χέρι. Απλώστε την επάνω στο λεκέ από αίμα και αφήστε την να στεγνώσει. Ξεπλύνετε με κρύο νερό. Σίγουρα θα αναρωτιέστε για το σάλιο. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα ένζυμα που περιέχει το σάλιο, τα οποία βοηθούν στην πέψη του φαγητού σας, μπορούν, επίσης, να διασπάνε τις πρωτεΐνες του αίματος. Μπορεί να ακούγεται αηδιαστικό, μα μπορείτε να φτύσετε πάνω στη λεκιασμένη από αίμα περιοχή, να την τρίψετε και μετά να τη μουλιάσετε σε κρύο νερό. Πραγματικά, δουλεύει! Γρήγορο παράδειγμα: κατά την πρόβα του νυφικού της, η αδερφή μου τρύπησε το δάχτυλο της με μία καρφίτσα και το αίμα έπεσε στο μπροστινό, κεντρικό κομμάτι του νυφικού της. Χωρίς δεύτερη σκέψη, και η μοδίστρα και εγώ φτύσαμε στο χέρι μας και προσπαθήσαμε να βγάλουμε το λεκέ. Η καταστροφή απεφεύχθει!

Όχι ζέστη

Όσες φορές και να το πω, ποτέ δε θα είναι αρκετό – μην βάζετε ποτέ τους λεκέδες από πρωτεΐνη στο στεγνωτήριο, αλλιώς ο λεκές θα μπει στο ύφασμα για τα καλά και θα παραμείνει εκεί. Περιμένετε μέχρι να φύγει τελείως ο λεκές πριν το πλύνετε ή το στεγνώσετε σε μεγάλη θερμοκρασία. Ειλικρινά, θα χαρείτε πολύ, που το κάνατε αυτό!

Μην αφήνετε πλέον τους επίμονους λεκέδες να σας βάζουν κάτω! Να θυμάστε πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες και να ακολουθείτε τις οδηγίες πλύσης, να δοκιμάζετε το καθαριστικό πρώτα σε μια μικρή περιοχή που δε φαίνεται πολύ και να αφήνετε το ύφασμα να στεγνώσει φυσικά στον αέρα (για το «Ω μη γένοιτο»!). Α, και καθαρίστε τον λεκέ όταν είναι φρέσκος – θα ευχαριστείτε τον εαυτό σας μετά! Από σάλτσα ή λάδι μέχρι χυμό βατόμουρου ή φράουλες, τώρα πια είστε πλήρως προετοιμασμένοι να τα βάλετε με όποιον λεκέ βρεθεί στο δρόμο σας.

Το κείμενο είναι προσωπική μετάφραση από την αγγλική γλώσσα από το βίντεο της ιστοσελίδα clean my space



Για παραγγελίες του βιβλίου της Melissa Maker

πιέστε εδώ

Comments


212 - 1026186, 6977 - 469581

Δημοσθένους 119, τ.κ. 10442, Αθήνα

  • Facebook Social Icon

©2016 BY Ο ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΉΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΆΣ. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

bottom of page