top of page

Πρόσφατα άρθρα

Αρχείο

Tags

Πλένετε τα χέρια σας σωστά

  • ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
  • 13 Μαΐ 2017
  • διαβάστηκε 3 λεπτά

Το να πλένουμε τα χέρια μας είναι κάτι που το κάνουμε κάθε μέρα – τα πλένουμε πριν το φαγητό, μετά τη χρήση τουαλέτας, όταν μαγειρεύουμε, διδάσκουμε στα παιδιά μας τη μεγάλη σημασία του να πλένεις τα χέρια σου… Είναι, λοιπόν, δίκαιο να πούμε πως αυτή η δραστηριότητα είναι σε όλους μας πολύ οικεία.

Αλλά – έχουμε ποτέ κάτσει να σκεφτούμε γιατί πλένουμε τα χέρια μας τόσο συχνά; Ή – αν το κάνουμε σωστά; Ή – αν το παρακάνουμε;

Και επειδή είναι τόσα πολλά που πρέπει να καλύψουμε σ’ αυτό το άρθρο, συνεργαστήκαμε με τη φίλη μας την Άννα απ’ το Gross Science, η οποία ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στο τί σημαίνει να είναι κάποιος καθαρός και στον ρόλο που παίζει το πλύσιμο των χεριών στον μικροσκοπικό παιδότοπο που λέγεται προσωπική υγιεινή.

**Το πρόβλημα**

Όλοι το έχουμε ζήσει αυτό, είναι εποχή με ιώσεις και καταλήγουμε να έχουμε αρπάξει ένα γερό κρύωμα, που το αποδίδουμε σε κάποιο μέρος απ’ αυτά που βρεθήκαμε – στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε μια επίσκεψη στο σχολείο του παιδιού μας ή σε μια συνάντηση στο γραφείο, όπου κάποιος άρρωστος συνάδελφος αποφάσισε να ΜΗ μείνει στο σπίτι του.

Η πραγματικότητα είναι πως το να κρατάμε τα χέρια μας καθαρά, είναι ένα απ’ τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, για να αποφύγουμε το να αρρωστήσουμε και, ακόμη πιο σημαντικό, το να μεταφέρουμε τα μικρόβια και σε άλλους.

Αυτό ισχύει εξίσου από άνθρωπο σε αντικείμενο, από άνθρωπο σε άνθρωπο, και τελικά σε πολλούς ανθρώπους.

Ένα γρήγορο φτέρνισμα όταν βρίσκεσαι στον ηλεκτρικό ή το μετρό, ένα βηχαλάκι όταν προετοιμάζεις το γεύμα στην κουζίνα του γραφείου, το φύσημα της μύτης μέσα στην καφετέρια, το να πηγαίνεις στην τουαλέτα του σινεμά – όλα αυτά εμπεριέχουν πιθανούς κινδύνους μετάδοσης μικροβίων.

Τα μικρόβια από τα άπλυτα χέρια μπορούν να παραμείνουν πάνω σε αντικείμενα, να μπουν στο φαγητό ή στα ποτά και, σε μερικές περιπτώσεις, μπορούν ακόμα και να πολλαπλασιαστούν κάτω απ’ τις κατάλληλες συνθήκες.

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να εμποδίσει μέχρι και 20% των συνηθισμένων ασθενειών να μεταφερθούν, ποσοστό που φτάνει μέχρι και 50% στα άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι υπερήλικοι και τα μικρά παιδιά.

Αλλά, πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας; Και, μήπως το παρακάνουμε με το θέμα της υγιεινής; Για απαντήσεις σ’ αυτές τις ερωτήσεις σας προτείνω να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο από την Άννα του Gross Science, η οποία μελετά αυτό που, πραγματικά, εννοούμε, όταν λέμε «είμαι καθαρός».

**Πως να πλύνετε τα χέρια σας**

Οκ, το καταλάβαμε, πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας, όταν είμαστε άρρωστοι, πριν φάμε, μετά από ένα φτέρνισμα… αλλά, υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος να το κάνουμε; Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως, ναι, υπάρχει καλύτερος τρόπος και σας τον παρουσιάζουμε παρακάτω…

  • ΒΡΕΧΩ

Όπως συνηθίζεται, αρχίζουμε με το να χρησιμοποιήσουμε καθαρό τρεχούμενο νερό. Το κλειδί εδώ, φυσικά, είναι η χρήση καθαρού νερού.

Είναι, επίσης, ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πως η χρήση ζεστού νερού για το πλύσιμο των χεριών δεν αποδεικνύεται ότι αφαιρεί περισσότερα μικρόβια, απ’ ότι το κρύο. Έτσι, η θερμοκρασία που θα έχει το νερό, είναι καθαρά θέμα προσωπικής άνεσης και αρέσκειας.

  • ΣΑΠΟΥΝΙΖΩ ΚΑΙ ΤΡΙΒΩ

Πάντα, να χρησιμοποιείτε σαπούνι για να πλύνετε τα χέρια σας. Το σαπούνι περιέχει τασιενεργούς ουσίες, που βγάζει τη βρωμιά και τα μικρόβια από το δέρμα. Το σαπούνισμα και η απολέπιση, επίσης, δημιουργούν τριβή, που βοηθά ακόμα περισσότερο στην απομάκρυνση βρωμιάς και μικροβίων.

Να θυμάστε πως τα μικρόβια μπορούν να βρίσκονται σε οποιοδήποτε κομμάτι του χεριού, γι’ αυτό, σιγουρευτείτε πως θα πλύνετε όλα εκείνα τα δύσκολα σημεία, όπως το κομμάτι κάτω απ’ το άσπρο των νυχιών και τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα.

Οι πρόσφατες έρευνες λένε πως τα 20 δευτερόλεπτα πλυσίματος των χεριών είναι ο ιδανικός χρόνος για την απομάκρυνση μικροβίων.

  • ΞΕΠΛΕΝΩ

Για μία ακόμα φορά, το πιο σημαντικό σημείο εδώ είναι να χρησιμοποιούμε καθαρό τρεχούμενο νερό.

  • ΣΤΕΓΝΩΝΩ

Στεγνώστε τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα ή αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα. Και, παιδιά, εγώ είμαι λάτρης της παλιάς καλής χαρτοπετσέτας (ή χαρτιού κουζίνας) για το στέγνωμα των χεριών μου… ίσως, να βολεύει κι εσάς!

**Απολυμαντικά**

Μόνο μια μικρή σημείωση για τα απολυμαντικά, αυτά που έχουν γίνει μόδα, τελευταία – εννοώ, πως έχουν βάλει σταντ με απολυμαντικά παντού τον τελευταίο καιρό, στα εμπορικά κέντρα, στα σινεμά και τα θέατρα, στα σχολεία και στα super market!

Λοιπόν, το θέμα είναι πως αυτά τα απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα είναι πολύ καλά, μπορούν άμεσα να μειώσουν τον αριθμό των μικροβίων, που υπάρχουν στα χέρια σας, αλλά δεν διώχνουν όλους τους τύπους μικροβίων. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό παραμένει ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τον αριθμό μικροοργανισμών που υπάρχουν σ’ αυτά, μα αν δεν είναι εύκολο να το κάνεις (αν π.χ. είσαι στο δρόμο), το απολυμαντικό θα βοηθήσει.

Το κείμενο είναι προσωπική μετάφραση από την αγγλική γλώσσα από το βίντεο της ιστοσελίδα clean my space



Για παραγγελίες του βιβλίου της Melissa Maker

πιέστε εδώ

Comments


212 - 1026186, 6977 - 469581

Δημοσθένους 119, τ.κ. 10442, Αθήνα

  • Facebook Social Icon

©2016 BY Ο ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΉΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΆΣ. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

bottom of page